Solidarna isporuka uglja sa deponije Termoelektrane „Kostolac B“ za TE „Morava“ iz Svilajnca, vrši se kamionskim prevozom, a tako će biti dok se na završi rekonstrukcija pruge Požarevac – Kostolac, objavljeno je na sajtu PD „TE – KO Kostolac“. Dnevno se ovom termoenergetskom kapacitetu, koje je sastavni deo TENT-a, kako se dalje navodi, isporuči nešto više od hiljadu tona sitnog uglja, u zavisnosti od raspoložive mehanizacije.


Naime, odlukom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije, a u skladu sa teškom energetskom krizom u zemlji i pripremama za nastupajuću zimu, PD „TE – KO Kostolac“ do kraja godine moraće da proizvede i isporuči građanima 200 hiljada tona ogrevnog uglja. Prioritetni kupci su socijalne organizacije i udruženja, kao i druge ustanove od društvenog značaja, a zatim i firme koje trguju ogrevnim ugljem. Ovaj zadatak otežava činjenica da proizvodnja i isporuka nisu započeti ranije u toku godine. Pošto je već jul, remonti otežavaju situaciju, kao i procedure raspisivanja oglasa za prijavljivanje sindikata, organizacija penzionera i ustanova.

Na sednici poslovodstva Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ insistirano je da se povećaju količine dnevne isporuke sa sadašnjih 200 na hiljadu tona dnevno, kolike su objektivne mogućnosti separatora. Ovih dana počeće i isporuka sa drobilane u Drmnu, koja je bila u remontu prethodnih dvadeset dana. Najveći pritisak na isporuku komadnog uglja očekuje se u septembru, oktobru i novembru, što će stvoriti značajne probleme zbog ograničenih mogućnosti proizvodnje. Zato se ponovo apeluje na zaposlene u kostolačkoj kompaniji da preuzimaju ugalj za sopstvene potrebe što pre. Takođe je istaknuto da će radnici koji ne preuzmu ugalj sada, morati da čekaju sve dok i poslednji radnik sa spiska ne preuzme ovaj ogrev, što može biti i krajem godine. Za zaposlene je obezbeđeno 50 hiljada tona uglja, dok će ostale količine biti usmerene na takozvane socijalne kupce i tržište ogrevnim ugljem, navedeno je na veb portalu kostolačke kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari