Više od pet hiljada zaraženih u Mačvanskom okrugu 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/DS

U utorak je u Šapcu zabeleženo 183 novoobolela od korona virusa, prehodnog dana bilo ih je više od 200, tako da je ukupna broj aktivno obolelih 2.315.

U Loznici je obolelo 1.259 osoba, u Bogatiću 438, u Ljubovoji 293, u Koceljevi 218, u Krupnju 202, u Vladimircima 172 i u Malom Zvorniku 124. U Mačvanskom okrugu, koji ima oko 320.000 stanovnika, aktivno je obolelo 5.021 osoba.

To je znatno više nego tokom drugog talasa pandemije, od jula do septembra prošle godine. Tada je u Šapcu ukupno bilo obolelo dve hiljade osoba, od kojih je 42 preminulo.

Međutim, Zavod za javno zdravlje u Šapcu još ne daje detaljne podatke o ukupnom broju obolelih u ovom najnovijem talasu, niti broj preminulih, kao ni starosnu i profesionalnu strukturu obolelih.

Takođe, izostaju podaci iz Šabačke bolnice, koliko je smešteno pacijenata i koliko na respiratorima. Za razliku od prethodne lokalne vlasti,  kada su svakodnevno održavane konferencije za novinare i koje su direktno prenošene na TV Šabac, naprednjačka vlast daje samo štura saopštenja iz Zavoda za javno zdravlje.

Ta praksa je počela prećutkivanjem masovne zaraze u Gerontološkom centru januara ove godine, kada je obolelo 123 korisnika od ukupno 150, dok je 23 osobe preminulo. Tek po pisanju Podrinskih novina obelodanjeno je pravo stanje stvari i preduzimanje sprečavanje dalje zaraze, ali je za mnoge korisnike to bilo kasno.

Sadašnji visok stepen zaražavanja pokazuje brojne slabosti sistema, pa čak ni zabrana održavanja masovnih skupova kao što je Šabački vašar ili Čivijaški karnerval nisu dali očeikavne rezultate.

Doduše, na Gradskom trgu u Šapcu, uz veliku posetui bez mera zaštite, održano je krajem septembra Prvenstvo Srbije u boksu. To je bilo uz prisustvo  visokih predstavnika republičkih vlasti, ministara Aleksandra Vulina i Vanje Udovičić, a prvom redu bio je i Danilo Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari