Tokom prvog plenuma i tokom protesta koji su juče ušli u deveti dan, građani Sarajeva su u pisanoj formi podneli više od 500 zahteva vlastima u Federaciji BiH. Zahtevi građana su uglavnom usmereni na poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja i smenu vlasti na svim nivoima. Demonstranti su juče poručili da neće odustati od zahteva, među kojima su smena Vlade FBiH i stvaranje pravednijeg društveno-ekonomskog poretka.


U Sarajevu je juče održan drugi Plenum građana, prenela je Beta.

Masovni protesti građana počeli su prošle nedelje u Tuzli kada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli obespravljeni radnici nekoliko firmi, nezaposleni i drugi građani. Ostavke su do sada podneli premijeri vlada Sarajevskog kantona, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona.

Zenički bend Dubioza kolektiv juče je, reagujući na pisanje zagrebačkog Jutarnjeg lista, ocenio da neki mediji pokušavaju da umanje socijalni i nadetnički karakter nezadovoljstva građana u BiH i umesto toga u prvi plan stave „nepostojeći međunacionalni sukob“.

„Kao što je sastav Dubioze kolektiv dominantno bošnjački, tako su se i prošlotjedni prosvjedi odvijali isključivo u dominantnim bošnjačkim gradovima i kantonima (u podijeljenom Mostaru u njima su sudjelovali gotovo isključivo Bošnjaci iz istočnog dijela grada), dok su srpski entitet i hrvatski krajevi Federacije BiH uglavnom ostajali nijemi promatrači zbivanja“, ocenio je komentator Jutarnjeg lista. „Dubioza kolektiv može biti sve samo ne 'dominantno bošnjački', 'dominantno hrvatski' ili 'dominantno srpski' bend, ali nam se čini da su stavovi izneseni u vašem tekstu dominantno šupački“, odgovorila je grupa.

„Ponukani vašim tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda Dubioza kolektiv koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih dominantnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorijama. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor“, naveo je bend, preneo je klix.ba.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, prenela je Beta, da predsednicima opozicionih stranaka, koji juče nisu želeli da dođu na konsultacije koje je sazvao povodom protesta i nereda u Federaciji BiH, nedostaje politička odgovornost. „Uveren sam da na strani onih koji danas neće doći na sastanak nema promišljene politike i da su to sve refleksi. Da je tu reč o odgovornim političkim koncepcijama, oni bi imali šta da kažu, a očigledno nemaju, pa zato možda i ne dolaze, ali to je njihov problem“, kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari