Više od 500.000 civila napustilo je Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, koji su zauzeli ekstremisti, saopštila je juče Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ekipe na licu mesta procenile su da je posle sukoba koji su izbili proteklog vikenda, kada je organizacija Islamska država Irak i Levanta (ISIS) zauzela Mosul i okolinu, grad napustilo više od 500.000 civila, izvestile su agencije, prenela je Beta.


Džihadisti od juče patroliraju gradom i pozivaju zaposlene da idu na posao. Uprkos tom relativnom miru, civili i dalje beže iz grada. Ekstremisti su juče zauzeli Mosul i celu provinciju Niniva, a kasnije i više oblasti u blizini Kirkuka, na severu zemlje. Preuzeli su kontrolu i nad dva sektora provincije Selahedin, zapadno od Bagdada. U sukobima je poginulo više desetina ljudi.

Posle zauzimanja Ninive, šiitska vlada Nurija el Malikija odlučila je da naoruža građane spremne da se bore protiv pobunjenika. Ta pobunjenička grupa kontroliše od januara Faludžu i više drugih oblasti zapadne provincije Anbar, sa većinski sunitskim stanovništvom, kao i susednu Ninive. Islamska država Iraka i Levanta nastala je iz Al Kaide u sunitskom delu Iraka, gde napada šiite. To je jedna od najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Iraku, ali deluje i u Siriji i Libanu. Maliki je zatražio od Parlamenta da proglasi vanredno stanje, čime bi bila proširena ovlašćenja za hapšenja i omogućilo bi se uvođenje policijskog časa, kao i „velika mobilizacija“ civila. U televizijskom obraćanju Maliki je izjavio da su bezbednosne snage u „stanju pripravnosti“.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, stanovnici Mosula su rekli da se na zgradama vijore zastave džihadista i da su ekstremisti preko megafona saopštili da su „došli da oslobode grad“. „Situacija u gradu je haotična i nema ko da nam pomogne“, rekao je jedan zaposleni u Vladi. Kako je saopštio IOM, ekstremisti su zauzeli sve zgrade lokalnih vlasti, uključujući zgradu policije, vojne baze i aerodrom. U više policijskih stanica je podmetnut požar, a stotine zatvorenika se našlo na slobodi.

Budući da je povređen veliki broj civila, saopštio je IOM, neke džamije su pretvorene u bolnice u kojima su zbrinuti povređeni. SAD su saopštile da najnoviji događaji pokazuju da je ISIS pretnja po ceo region. Portparol generalnog sekretara Ban Ki Muna je rekao da je „veoma zabrinut“ zbog situacije.

Kako je izvestio Bi-Bi-Si, izbegli stanovnici Mosula su se uputili u tri grada u regionu Kurdistan, gde su nadležni napravili za njih izbeglički logor. Premijer iračkih Kurda Nečirvan Barzani izdao je saopštenje u kojem moli agencije UN za izbeglice za pomoć. Atil al Nudžaifi, guverner provincije Niniva u kojoj je smešten Mosul i istaknuti kritičar premijera, optužio je Malikija da je ignorisao njegove savete u vezi s bezbednosnom situacijom i oslanjao se na informacije koje je dobijao od vojske u Bagdadu. On je takođe naglasio da je napravio korake ka ponovnoj izgradnji bezbednosnih snaga koje će povratiti grad iz ruku ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari