Rudari jedinog domaćeg rudnika zlata i bakra, Rudarsko topioničarskog basena Bor, od početka ove godine proizveli su preko pola tone zlata i nepune tri tone srebra, čime je proizvodnja plemenitih metala u ovom periodu bila desetak procenata veća od planirane.

U rudnicima u Boru i Majdanpeku za minulih sedam meseci iskopano je devet i po miliona tona rude, što je u poređenju sa prošlogodišnjih 7,8 miliona tona bolje za 20 odsto, a iz nje je „izvučeno“ ukupno 20.660 tona bakra u koncentratu, navode nadležni u borskom kombinatu bakra dodajući da je sa majdampečkog i borskih ležišta uklonjeno i 19,2 miliona tona raskrivke, pa su ukupne iskopine u ovom periodu bile „teške“ 28,7 miliona tona.

U topionici i rafinaciji prerađeno je 137.692 tone suvog koncentrata i isključivo iz domaćih sirovina proizvedena 25.921 tona anoda, odnosno 21.605 tona katoda, što je 25 odsto više nego prošle godine. Borski metalurzi su, takođe, u sedmomesečni bilans upisali i proizvodnju 4,8 hiljada tona dipforming žice, 750 tona plavog kamena i 55 hiljada tona sumporne kiseline.

Zahvaljujući dobrim proizvodim rezultatima borska kompanija našla se na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji, i to u zlatnoj sredini, kaže pi-ar RTB Bor Gorica Tončev Vasilić, objašnjavajući da je, prema podacima Uprave carina, od januara do jula ove godine kombinat bakra izvezao robu vrednu 73,9 miliona evra. Gorica Tončev Vasilić ovome dodaje i činjenicu da su na pomenutoj listi srpskih izvoznika RTB Bor i HIP Petrohemija, dve jedine i zaista domaće kompanije, preostalih 13 su strane firme, kao i zapažanje da je među njima vrlo mali broj tzv. neto izvoznika, onih koji na strano tržište izvoze robu proizvedenu isključivo od domaćih sirovina, bez uvoznih komponenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari