Više od trećine predmeta nije završeno 1Foto: FreeImages

Gradsko pravobranilaštvo u Novom Pazaru prošle godine imalo je 1.567 predmeta u radu iz sedam oblasti koje su mu u nadležnosti.

Okončano je 998 predmeta, a u ovu godinu je preneto 569 ili nešto više od 36 odsto. Imovinska prava i interesi grada branjeni su kroz parnične postupke, upravne postupke i sporove, izvršne, vanparnične i krivične predmete, saglasnosti, pravna mišljenja, predloge za mirno rešavanje sporova i predmeta po punomoćju Državnog pravobranilaštva.

Najviše je bilo parničnih predmeta – 450. Od toga je 250 završeno, a 200 je u radu. Od predmeta koji su i dalje aktuelni 22 su nadoknade za faktički izuzete nepokretnosti, devet su tužbe zbog sticanja bez osnova, 14 su tužbe za utvrđivanje prava svojine, 18 su radni sporovi i 137 predmeta odnosi se za naknadu štete. Gradsko pravobranilaštvo pred Osnovnim sudom u ovom gradu vodi postupke protiv zaposlenih u gradskoj upravi koji su nezakonito naplatili topli obrok i regres. Vode se postupci za povraćaj neosnovano isplaćenih naknada na osnovu sudskih presuda. Ustavni sud Srbije je, na inicijativu gradske uprave i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, utvrdio da odredbe gradske Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u gradskoj upravi i izabranih odnosno postavljenih lica, nisu u skladu sa Ustavom i zakonom.

Najznačajniji parnični postupci su naknade za eksproprijaciju zemljišta iz prethodnih perioda (sedamdesete, osamdesete i devedesete godine prošlog veka) a naknada nikada nije isplaćena. Problem je što ne postoji ažurna evidencija i dokumentacija iz tih godina. Bez obzira na te probleme, gradski pravobranioci su uspeli da odbrane interese grada u sporovima sa najvećim vrednostima i zaštite budžet za više od 267,5 miliona dinara.

U prošloj godini upravnih postupaka i sporova bilo je 448 – 328 je završeno i 120 je u radu. Upravnih sporova bilo je 33, a postupaka 415. Od broja upravnih postupaka 48 je bilo pred Agencijom za restituciju, 33 pred Odeljenjem za imovinsko-pravne poslove i 334 pred Službom za katastar nepokretnosti. Pred Agencijom za restituciju su predmeti za povraćaj ranije izuzetog i eksproprisanog zemljišta. Kod Odeljenja za imovinsko-pravne poslove su predmeti vezani za eksproprijaciju zemljišta potrebnog za izgradnju objekata javne namene, određivanje naknade za eksproprisano zemljište i za povraćaj tog zemljišta. I kod Službe katastra nepokretnosti bile su 334 usmene javne rasprave radi upisa javne svojine na nepokretnostima u korist grada.

Gradsko pravobranilaštvo je, prošle godine, imalo 202 izvršna predmeta. Okončano je 192, a 10 je ostalo za ovu godinu. Od ukupnog broja ovih predmeta, u 22 izvršni poverilac je grad, a u 180 je grad dužnik. Kod vanparničnih predmeta uspeh je bio polovičan, jer je od 68 predmeta 25 rešeno, a 43 se i dalje rešava. Od ukupnog broja predmeta u ovoj kategoriji, 42 su se odnosili na nadoknadu za eksproprisano zemljište u vanparničnom postupku na osnovu pravosnažnih rešenja Odeljenja za imovinsko-pravne poslove pred Osnovnim sudom – plaćanje zemljišta vlasnicima oduzetog radi korićenja reka Raške i Deževske. Taj posao je u potpunosti završen. Vanparnični postupci vođeni su u 12 slučajeva za uređenje međe i 14 za deobu zajedničke nepokretnosti.

Gradsko pravobranilaštvo je prošle godine učestvovalo u dva krivična postupka u kojima je grad oštećena strana. Predmeti su preneti u ovu godinu. Pod razno podvedeno je 387 predmeta, 203 je rešeno i 184 se rešava. U ovoj kategoriji, 41 put dato je pravno mišljenje Gradskom veću radi rešavanja imovinsko-pravnih pitanja, u 49 slučajeva je po zahtevu fizičkih lica data saglasnost za sprovođenje parcelacije i saglasnost za snimanje katastarskih parcela, za 112 izdata su mišljenja i obaveštenja Odeljenja za imovinsko-pravne poslove i zaključeno je 185 sporazuma o naknadi štete nastale od ujeda pasa lutalica. Po punomoćju Državnog pravobranioca, Republika Srbija je zastupana u osam predmeta i pravobranilaštvo Beograda zastupano je u dva slučaja. Svih 10 predmeta preneto je u ovu godinu.

Zavisi od sudova

Statistika kaže da su nerešeni predmeti uglavnom iz parničnog i upravnog postupka. Gradsko pravobranilaštvo je u izveštaju o prošlogodišnjem radu navelo da „postupci koji su u toku i dinamika njihovog rešavanja zavisi isključivo od rada sudova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari