Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, relevantna pozorišna adresa u Srbiji, sarađivaće sa zrenjaninskim teatrom razmenom predstava, najavljeno je u Zrenjaninu nakon potpisivanja ugovora o saradnji između dve teatarske kuće. Saradnja je dogovorena za lutkarska ostvarenja, čime će se proširiti repertoar namenjen deci čiji je maternji jezik mađarski.

– Ova saradnja podrazumeva redovna gostovanja Novosadskog pozorišta u Zrenjaninu, počev od septembra, odnosno nove sezone, sa ciljem da se obogati pozorišni život pripadnika mađarske nacionalne zajednice, ali i omogući pozorišnoj publici grada na Begeju uvid u rad ovog uspešnog i sve značajnijeg teatra – objašnjava organizatorka dramske scene, Marijana Vujičin.

Ugovorom o saradnji dva pozorišta predviđeno je da pored gostovanja Novosađana jednom mesečno u Zrenjaninu i zrenjaninsko pozorište dobije priliku da se predstavi novosadskoj publici, na isti način. Dogovorena je i koprodukcija lutkarske predstave na mađarskom jeziku, čime Novosadsko pozorište ispunjava svoj cilj razvoja pozorišta za decu, a NP „Toša Jovanović“ nastavlja sa svojim programom izvođenja lutkarskih predstava na mađarskom jeziku. Saradnik na realizaciji ugovora o saradnji je Amatersko pozorište „Madač“, koje deluje u zgradi zrenjaninskog pozorišta. Pored podrške Mađarskog nacionalnog saveta, ugovor o saradnji dva pozorišta ima podršku i obe lokalne samouprave, gradova Novog Sada i Zrenjanina, navode u pozorištu „Toša Jovanović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari