Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i traje do 31. maja, ali će roditelji moći da upišu decu najkasnije do početka nove školske godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, očekuje se da će prvi put u školske klupe sesti oko 78.500 đaka prvaka, što je za 2.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i traje do 31. maja, ali će roditelji moći da upišu decu najkasnije do početka nove školske godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, očekuje se da će prvi put u školske klupe sesti oko 78.500 đaka prvaka, što je za 2.000 više nego lane.
Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u prvi razred osnovne škole se upisuju deca koja do 31. avgusta 2008. pune od šest godina i šest meseci do sedam godina i šest meseci, odnosno mališani rođeni od marta 2001. do marta 2002. Mogu se upisati i deca starija od sedam godina i šest meseci koja zbog bolesti i drugih opravdanih razloga nisu upisana u školu. Ako je dete starije od osam godina i šest meseci, a dosad nije upisano, može da se upiše u odgovarajući razred na osnovu provere znanja i sposobnosti.

Obavezan predškolski program

Osim izvoda iz matične knjige rođenih (može biti stariji od šest meseci) i potvrde o zdravstvenom stanju deteta, roditelji prilikom upisa u prvi razred treba da dostave i potvrdu o završenom pripremnom predškolskom programu. Tu potvrdu izdaje vrtić, odnosno ustanova u kojoj je dete pohađalo ovaj program. Pomoćnik ministra prosvete Milka Andrić izjavila je za Danas da roditelji čija deca nisu pohađala pripremni predškolski program moraju da dostave školi opravdanje, odnosno obrazloženje zašto dete nije išlo u predškolsko. Svaki takav slučaj biće pojedinačno razmatran. Andrić kaže da je u pripremni predškolski program upisano 99,6 odsto dece koja su stasala za polazak u školu. Za one koji nisu obuhvaćeni biće predviđeno vreme u kome će taj program savladati, makar i u skraćenom obliku. Ta deca mogu da obave testiranje do 31. maja, ali će formalno biti upisana u prvi razred tek kada dobiju uverenje o završenom pripremnom programu.

Lidija Maksić, psiholog u OŠ „Vladislav Ribnikar“, podseća da ispitivanje dece pred polazak u školu vrše pedagog i psiholog. Zakonom su odobrena tri tipa testa, a svaka škola može da izabere koji će koristiti.
– Prilikom upisa se proverava intelektualna, emocionalna i socijalna zrelost deteta za polazak u školu. Osim testa intelektualnih sposobnosti, dete crta ljudsku figuru, a iz tog crteža se vide određene emocionalne komponente i razvoj fine motorike. Sa detetom se obavlja i razgovor, a roditelj popunjavaju upitnike, koji su različiti u svakoj školi. U našoj školi se, na primer, procenjuje vaspitni stil roditelja, ispituje se kako je tekao rani razvoj deteta i dobija slika njegovog sadašnjeg stanja. Na osnovu toga procenjujemo koja sredina i koji učitelj bi bio odgovarajući za određeno dete i to se uzima u obzir prilikom formiranja odeljenja. Nije preporučljivo da roditelji unapred pripremaju decu za testiranje, jer je veoma važno da psiholog i pedagog stvore realnu sliku o detetu prilikom upisa – upozorava Lidija Maksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari