U Službi za katastar nepokretnosti u Prijepolju u najznačajnije poslove, od početka rada u ovoj lokalnoj samoupravi, ubrajaju izradu katastra za 74 katastarske opštine i do kraja tekuće godine planirani završetak tih aktivnosti na užem području grada, od mosta u Šarampovu do pogona Energomontaže na Bostanima.

Ovakvu veoma dobru ocenu o svom radu prijepoljski geometri, pored rada na izradi katastra nepokretnosti, obrazlažu i završenim poslovima uknjižavanja skoro hiljadu, odnosno dve trećine stanova u stambenim zgradama od oko hiljadu i po koliko ih ima, u užoj gradskoj zoni. Po prvi put u velikim stambenim zgradama došlo je i do uknjižavanja etažnog vlasništva.

– Svim ovim poslovima prethodila su snimanja stambenih objekata na terenu koja su realizovala stručna lica naše službe. Mi smo zadovoljni odzivom građana za uknjižavanje stanova i smatramo da je završen jedan veoma značajan posao kako za vlasnike stambenog prostora tako i za državu, jer je uvedeno mnogo više reda u pogledu potpunije evidencije i stanje objekata nepokretnosti, kaže Jugoslav Divac, rukovodilac Službe za katastar nepokretnosti u Prijepolju. Divac napominje da je u toku i izrada digitalnog plana katastra za uže područje gradske zone i dodaje da je ovaj posao već završen za tridesetak katastarskih opština. Digitalni katastarski plan je rađen u razmeri 1: 1000 što će omogućiti preciznije razgraničenje parcela i uknjižbu objekata i u manjim celinama.

– Ovih dana građani dolaze pred našu komisiju zbog potrebe javnog uvida u ovaj posao koji bi, po našoj proceni, trebalo da se završi do kraja ovog meseca. Istovremeno, u toku je izrada digitalnog plana katastra i za naselja Kolovrata, Luka i Purića potoka, kaže Divac i dodaje da je potrebno da građani znaju da Služba katastra poziva samo one vlasnike privatnih kuća koje su izgrađene nakon 1951. godine kada je bio prvi premer katastra kao i vlasnike zemljišnih parcela i objekata na kojima se pojavila neznatna razlika izmerene površine u starim i novim, veoma preciznim, digitalnim planovima.

Služba katastra u Prijepolju mesečno, za pružene usluge građanima državi donese između 1,5 i 2 miliona dinara, bez prihoda od republičke administrativne takse. Na drugoj strani, zbog centralizovanog ustrojstva u Republičkom geodetskom zavodu, zaposleni u službama katastra i po nekoliko meseci moraju da čekaju na nabavku potrebnog papira ili sredstava za održavanje radnog prostora, ukazuje Divac na neke od teškoća koje u određenoj meri sputavaju još veće rezultate službe katastra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari