"Više se brine o potrebama investitora nego o opstanku naroda": Narodni pokret iz Bora o javnom uvidu u projekat "Snaga Istoka" 1Foto: J.B.K.

„Javni uvid na Nacrt plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Snaga Istoka i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu predstavlja – u suštini, šminkanje ružne stvarnosti koja se događa i pogađa dugoročno meštane sela sa ovog područja“, ističu iz Narodnog pokreta Srbije u Boru.

Prema njihovim rečima, javnoj raspravi nisu prisustvovali predstavnici medija. Verovatno nisu ni pozvani.

„Organizacija javne rasprave je, po običaju, takva da se gleda samo spoštovanje forme. Kako drugačije nazvati javnu raspravu koja je organizovana u sali za venčanje i kojoj prisustvuje desetak građana zabrinutih za posledice koje mogu nastati izgradnjom vetroelektrane u području netaknute prirode. Području, koje je važećim prostornim planom opštine Bor, predviđen za razvoj turizma. Iskustvo sa Crnog vrha gde se uveliko gradi vetroelektrana, izaziva veliku brigu. Veliki deo Crnog vrha prati masovna seča šume, probijanje velikog broja puteva za transport delova potrebnih za izgradnju vetroelektrane, opasnost od erozije, presušivanja izvorišta i drugih posledica koje niko iz vlasti niti sprečava, niti pominje, veliko su upozorenje za meštane u području vetroelektrane Snaga istoka u ataru od Stola do Donje Bele Reke“, kažu iz NPS-a.

Ističu da moguće otvaranje još jednog rudnika preko puta Velikog krša samo upotpunjuje brigu naroda ovog kraja.

„Kada se svemu ovome doda izgradnja ogromnog puta koji će ići sredinom Velikog krša za potrebe izgradnje vetroelektrane, bojazan prelazi u strah. Poplave i nesreće u Bosni i Hercegovini opominju. Pogotovo što će radovi u ovom području nesumnjivo dovesti do seče šuma i niskog rastinja (više od 2.700 hektara), dok kraško područje i prisustvo sipara predstavlja opasnost od nepogoda prilikom većih padavina“, upozoravaju oni.

Kažu, da planom generalne regulacije plansko područje “Stol” je u celini obuhvaćeno područjem ekološke mreže Srbije.

„Nije ispoštovana Uredba o ekološkoj mreži (“Sl. Glasnik RS “ , br. 102/2010) prema kojoj je prostor Stol-Veliki krš od međunarodnog značaja. Put na Velikom kršu celom dužinom prolazi kroz prostor koji je međunarodno značajno područje za biljni svet“, kažu iz NPS-a u Boru.

Navode, da vlast u Boru, kao i republička, više brine o željama i potrebama investitora nego o kvalitetu života i opstanku naroda na ovim prostorima.

„Kako drugačije tumačiti to što mnoge gradske i republičke institucije i organizacije nisu dale svoje mišljenje, nisu tražili zaštitu vodoizvorišta ‘Manastirište’ koje je predviđeno za vodosnabdevanje najvećeg dela Gornjana. Nema brige ni za druga vodoizvorišta važna za vodosnabdevanje sela Bučje i Luka, nije tražena ni zaštita arheoloških nalazišta, nisu predviđena i obavljena prethodna preventivna arheološka istraživanja niti su planom predviđene procedure na otkriće arheoloških nalaza u toku izvođenja radova i dr“, kažu iz ove opozicione političke stranke i dodaju:

„Nije obavljen propisan monitoring biodiverziteta. Meštani Gornjana su sami potvrdili da nikoga sem predstavnika investitora nisu videli na terenu. Plan detaljne regulacije nije usklađen sa prostornim i urbanističkim planovima višeg reda. Nije usaglašen sa prostornim planom opštine Bor kojim nisu predviđeni prostori za izgradnju vetroelektrana“.

Ističu da je mnogo je manjkavosti i nedostataka izneto od strane javnosti na javnoj raspravi.

„Među mnogobrojnim primedbama važno je istaći to da nije doneta Odluka o izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i primedbi koja se odnosila na to da je Strateška procena uticaja na životnu sredinu urađena za 15 umesto 46 vetrogeneratora. Plan detaljne regulacije nije predvideo zaštitu svih vodoizvorišta. Nisu ispoštovani uslovi koji su zatraženi od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu prirode“, nabrajaju iz NPS-a.

Pitaju kako će se prema ovim primedbama odnositi članovi Komisije za planove grada Bora, ali da je teško reći.

„Na njima je velika odgovornost. Igra oko projekta ‘Trujkanov potok’ mora sve da probudi. Doduše, član Komisije koji javno kaže ‘zašto niste sprečili dolazak stranaca u Bor’, ne uliva poverenje. Predstavnik investitora bez ustezanja kaže da bi oni ispunili želje meštana Gornjana, ali nije organizovan sastanak. Verovatno misli da se donacijama može mnogo toga rešiti. Žalosno je da nisu pomenuli interese meštana Luke, Bučja, Krivelja… Sem pojedinaca“, kažu iz NPS-a.

Prema njihovim rečima, kako je krenulo, stranci će veliki deo grada Bora i Timočke krajine iskoristiti za svoj profit (podsetimo usput, šta je sa borskim aerodromom?).

„Mnogo toga će ići na štetu građana. Vetroelektrane, solarne elektrane i posebno rudnici izmeniće ovaj kraj do neprepoznatljivosti. Zar se aktuelne vlast zalaže za takvu Srbiju“? upitali su iz Narodnog pokreta Srbije u Boru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari