Veliki deo stanovništva Srbije pokazuje visok stepen netolerancije prema osobama koje žive s HIV-om, što je posledica nedovoljnog poznavanja same bolesti i puteva njenog prenošenja.

Prema rezultatima istraživanja, čak 89 odsto građana nikada ne bi pristalo na zajednički život sa osobom koja je obolela od side, a svaki treći anketirani smatra da osoba obolela od side treba da dobije otkaz iako svoj posao obavlja profesionalno – ukazuje dr Tanja Knežević, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović- Batut“.

Kneževićeva je na konferenciji za novinare najavila početak dvomesečne kampanje „I plus, i minus!“, u cilju smanjenja stepena stigmatizacije i diskriminacije prema toj populaciji. Ona je navela da je prošle godine evidentirano 118 novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, 38 novoobolelih od side, dok su 22 osobe umrle.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljevićrekao je da je svaka diskriminacija prema osobama s HIV-om nedopustiva. Pacijenti s HIV-om/sidom imaju pravo na zdravstvenu pomoć, a odbijanje lekara da ih prime ili pregledaju ministar smatra etički i stručno nedopustivim, podsećajući da posao medicinara nosi sa sobom rizike od raznih infekcija, zbog čega je bitno da se uvek poštuju procedure.

Direktorka Projekta za borbu protiv HIV/side Katarina Mitićistakla je da „ne postoje rizične grupe, većsamo rizično ponašanje“, a kampanjom treba da se dopre do svesti ljudi, prevaziđe problem straha i ignorisanja.

Kampanja će biti sprovedena u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, a finansira je Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari