Viši sud u Nišu osudio “lažnog Vučićevog savetnika” na šest godina zatvora 1Foto: MUP Srbije

Viši sud u Nišu osudio je danas Zvonka Cvetkovića (65), koji je u javnosti poznatiji kao „lažni Vučićev savetnik“, na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog krivičnih dela prevare i iznude.

Cvetkoviću je presudom naloženo i da oštećenoj N. R. iz Niša isplati 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka, a oštećena V. M, iz Ćuprije, koju je prevario za 350.000 dinara, upućena je na parnicu.

On je u julu prošle godine pred niškim Višim sudom oduđen na identičnu kaznu, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio je na ponovno razmatranje.

Cvetković je optužen zato što je 2015. godine N. R. iz Niša, koja je bila poznanica njegove emotivne partnerke V. M, lažno predstavio kao visoki funkcioner BIA Miroslav Milenković, koji je i savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića za bezbednost, te joj predočio da će biti uhapšena po optužnici od 400 strana jer se „zamerila političarima“.

On je pred njom navodno nazvao tužioca za organizovani kriminal Miljka Radosavljevića kako bi se raspitao o njenom „slučaju“ i na papiru napisao “30.000 evra”, što je predstavljalo sumu koju treba da plati da bi izbegla hapšenje.

Optužnica ga tereti da joj je tada zapretio da ako preko njega ne plati „autoritetima iz Beograda“, koji su „opasni igrači“, može ostati bez porodice.

Kazao joj je i da „opasni igrači“ mogu da lako da joj “nameste šta god žele”, recimo da u njen ili automobil njenog sina “nešto podmetnu”.

Prema navodima u optužnici, u strahu za porodicu, N. R. mu je dala 6.500 evra, a njen suprug 2.090 evra i 400 švajcarskih franaka, a Cvetković se ljutio što nisu doneli još novca, govoreći da mora „od Gašića iz Kruševca“ da uzme ostatak novca jer je obećao da će u Beograd odneti veću sumu.

Za dva dana N.R. mu je dala još 6.010 evra, pa joj je rekao da ostatak spremi za dve sedmice jer u međuvremenu „putuje u Brisel sa premijerom“.

Zatražio je da mu novac stavi u kutiju od viskija i preda V.M, a kutiju je kasnije uzeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari