Visoke škole čekaju promene 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nakon spajanja Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu u Akademiju poslovnih strukovnih studija, na redu su medicinske škole u Beogradu i Ćupriji, kao i dve strukovne škole iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

To je danas najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, napominjući da će “u vrhu njegovog interesovanja” biti najpre ove, a potom u sve ostale strukovne škole.

Ministar je rekao da će biti primenjeni različiti modeli – od osnivanja akademija, do pripajanja fakultetima i univerzitetima, te da je cilj reorganizacije visokih škola da se podigne kvalitet nastave, ali i spreče malverzacije. Ministar je dodao da najviše pritužbi stiže na visoke poslovne škole koje imaju mnogo para i dodao da su po sadašnjem načinu organizacije direktori visokih škola upravljali bez kontrole.

On je, međutim, naglasio da ima visokih škola u Srbiji koje dobro rade, da i na Beogradskoj poslovnoj školi ima časnih i poštenih profesora i napomenuo da će ta škola nastaviti nesmetano da radi.

Ministar je podsetio da je formiran privremeni savet za Akademiju poslovnih strukovnih studija, u kome je i pet eksperata iz oblasti prava, ekonomije, finansija…Njihov zadatak je da utvrde šta se tačno dešavalo u dve visoke poslovne škole u Blacu i Beogradu, da ispitaju tokove novca i zapošljavanja, kao i da li ima odgovornosti bivše uprave.

– Ne treba da postoje škole koje su na glasu da se lako dobijaju diplome. Ako pogledate strukturu studenata u Blacu, nećete naći ni tri odsto koji tu žive, a oni koji su se upisali dolaze iz gradova u kojima postoje škole istog usmerenja. Ne verujem da je Blace egzotično turističko mesto da bi se tamo išlo na studije, verovatno je postojao neki drugi motiv – smatra Šarčević.

On je naveo da je u analizu rada ovih visokoškolskih ustanova uključeno i tužilaštvo, te da će na raspolaganju biti i revizija i prosvetna inspekcija, odnosno svi mehanizmi kako bi se ispitalo da li je bilo zloupotreba. Dodaje da je drugačiji model organizacije pomenute dve škole, pre svega, u interesu studenata. Rekao je i da će, ako se ispostavi da su te škole imale neakreditovana isturena odeljenja, ona biti momentalno zatvorena. Na pitanje novinara šta će biti sa direktorom Beogradske poslovne škole, ministar je rekao da “sigurno neće zadržati platu kakvu je imao”, te da on, kao i doskorašnji direktor škole u Blacu imaju prava iz radnog odnosa i da će sistematizacijom biti utvrđeno na kojim mestima će raditi. Ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, oni će odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari