Tenzije između britanskih i američkih komandanata u južnom Avganistanu obelodanjene su u četvrtak, kada je časopis Njujork tajms preneo izjavu visokog britanskog vojnog zapovednika u kojoj se navodi da je on zatražio od SAD da povuče svoje specijalne snage s nemirnog područja od ključne važnosti u borbi protiv talibana.

Tenzije između britanskih i američkih komandanata u južnom Avganistanu obelodanjene su u četvrtak, kada je časopis Njujork tajms preneo izjavu visokog britanskog vojnog zapovednika u kojoj se navodi da je on zatražio od SAD da povuče svoje specijalne snage s nemirnog područja od ključne važnosti u borbi protiv talibana. Najviši britanski i vojni zvaničnici NATO u više navrata su izrazili bojazan zbog američke taktike u toj zemlji, naročito zbog vazdušnih napada u kojima često stradaju civili, čime se dovodi u pitanje uspeh borbe protiv pobunjenika i izaziva gnev avganistanskog predsednika Hamida Karzaia.
Britanski ministar odbrane Dez Braun nedavno je zatražio da se posveti više pažnje tom pitanju, a generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer priznao je prošlog meseca da te snage gube podršku avganistanskog stanovništva zbog sve većih stradanja civila. On je takođe istakao da su zapovednici NATO umnogome promenili taktiku i izdali naređenje svojim vojnicima da ne otvaraju vatru onda kada procene da bi time ugrozili život civila. Neimenovani visoki zapovednik britanskih snaga u Avganistanu istakao je da u gradu Sanginu, u pokrajini Holmand, već neko vreme vlada mir i da, stoga, specijalne trupe mogu da se povuku.
Isti izvor optužuje trupe SAD za civilna stradanja u toj pokrajini i ističe da je, 18 meseci pošto su britanske snage preuzele kontrolu nad tim prostorom, postignut značajan napredak u borbi protiv ekstremista i da one pokušavaju da zadobiju poverenje lokalnog stanovništva. Politički analitičari procenjuju da je nekoliko stotina civila stradalo tokom ove godine u pokrajini Helmand za koje su, najvećim delom, odgovorne međunarodne i avganistanske trupe, a ne talibani.
Ipak, kasnije istog dana zvaničnici SAD i NATO demantovali su da je britanski zapovednik uputio poziv specijalnim jedinicama SAD da napuste te prostore. Britanski ministar odbrane izjavio je da je taj komandant naprosto izrazio svoje lično mišljenje. „To je stav britanskog zapovednika, ali to ne znači da njegovo mišljenje dele Amerikanci i NATO“, izjavio je Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari