Visoki komesar za nacionalne manjine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Knut Volebek razgovaraće sutra u Bujanovcu sa predstavnicima svih albanskih političkih partija, a na osnovu njihovih zahteva da se u „rešavanje problema uklonjenog spomenika pripadnicima OVPBM“ uključi međunarodna zajednica, potvrđeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

– Metodologija uklanjanja spomenika je samo povod da razgovaramo o čitavom korpusu problema vezanih za Konvenciju o ljudskim pravima, što ne znači da i ovo pitanje neće biti na dnevnom redu – rekao je za Danas potpredsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi. On je naveo da će sastanku prisustvovati lider ove partije i narodni poslanik Albanaca Preševske doline Riza Haljimi, kao i pripadnici organizacije Veterana OVPBM.

– Pre nego što razgovaramo sa gospodinom Volebekom, usaglasićemo sve naše stavove i imati zajednički nastup vezano za smirivanje aktuelne situacije na jugu Srbije nakon uklanjanja spomen-obeležja – najavio je za Danas Skender Destani, lider Demokratske unije doline (DUD). On je istakao da će od razgovora sa predstavnikom OEBS zavisiti i dalji koraci koje će „Albanci sa juga Srbije preduzimati za svoj položaj u državi Srbiji, a u skladu sa evropskim vrednostima u odnosu na nacionalne manjine“.

Predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa za Danas je rekao da „on ne zna da li će sastanku koji će biti održan u prostorijama OEBS u Bujanovcu prisustvovati i neko od predstavnika Vlade Srbije“.

– Naši dalji koraci zavise pre svega od toga kakav će stav imati gospodin Volebek prema našim zahtevima. Sve izjave imaćete posle našeg sastanka – rekao je Mustafa za naš list.

Gotovo svi predstavnici albanskih političkih partija iz Bujanovca i Preševa za sada demantuju mogućnost osnivanja nove političke partije kao i „ispostave Pokreta Samoopredeljenje koje predvodi Aljbin Kurti“.

– Ne dolaze u obzir ni vanredni lokalni izbori u Preševu, što je možda bila nečija želja. Za sada to nikome ne odgovara. Neće biti ni bojkota institucija sistema države Srbije na ovim prostorima, jer jednostavno to ne bi doprinelo rešavanju nagomilanih problema u ovom regionu u svetlu razgovora Beograda i Prištine – naveo je Skender Destani za Danas. On je isključio „bilo kakve jednostrane radikalne metode“ i izrazio očekivanje „da nasilju neće uprkos složenoj situaciji pribegavati ni vlasti u Beogradu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari