Blizu dve trećine odraslih građana SAD po preporuci prijatelja ili prema sopstvenom nahođenju u terapeutske svrhe koriste neku od oblika komplementarne ili alternativne medicine – od molitvi preko „čudotvoraca“ i „iscelitelja“, do neproverenih biljnih lekova – pokazalo je najnovije istraživanje američkog Ministarstva zdravlja.

Blizu dve trećine odraslih građana SAD po preporuci prijatelja ili prema sopstvenom nahođenju u terapeutske svrhe koriste neku od oblika komplementarne ili alternativne medicine – od molitvi preko „čudotvoraca“ i „iscelitelja“, do neproverenih biljnih lekova – pokazalo je najnovije istraživanje američkog Ministarstva zdravlja. Na zahtev vlade, američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDCP) obavio je istraživanje na 31.000 odraslih osoba oba pola, pitajući ih o 27 vrsta terapija kao što su akupunktura, hipnoza, terapija mirisima, gatanje, vračanje, gašenje ugljevlja, korišćenje botaničkih proizvoda, specijalne dijete i megavitaminska terapija.

Spas traže u meditaciji i dubokom disanju

Istraživanje je pokazalo da se 43 odsto odraslih moli za svoje zdravlje, 24 odsto u molitvama traži lek za nekog bližnjeg, 19 odsto koristi sredstva kao što su biljke i njihovi proizvodi, 12 odsto pribegava dubokom disanju, dok osam odsto meditira u „terapeutske svrhe“. U isto vreme osam odsto zatraži pomoć od čudotvoraca i iscelitelja, pet odsto koristi terapeutsku masažu dok se četiri odsto baca na različite dijete za očuvanje zdravlja i lečenje – Atkins, Pritikin, Orniš i dijetu Zone.

Oko 36 odsto ispitanika izjavilo je da koristi jednu ili više vrsta alternativne terapije, a kada je o molitvama i gatanju reč u isceliteljske moći ovih „metoda“ veruje čak 62 odsto odraslih. Žene, osobe s visokim obrazovanjem, one koje su hospitalizovane u toku prošle godine i bivši pušači najskloniji su da koriste ove pristupe lečenju – zaključak je ankete.
Dr Stiven Štraus, direktor američkog Nacionalnog centra za alternativnu medicinu, kaže da podaci ne samo da pomažu da se razume zbog čega ljudi pribegavaju ovim „vrstama“ medicine, već i zašto to čine. Direktor Centra za zdravstvenu statistiku SAD Edvard Sondik izjavio je da zabrinjava to što sve veći broj osoba u svoje ruke uzima brigu o zdravlju. Alternativnom pristupu najčešće se pribegava u lečenju bolova ili problema u leđima, prehlada, bolova u vratu ili problema u tom delu tela, bolova u zglobovima, depresije. Međutim, i u tim slučajevima samo 12 odsto odraslih zatraži pomoć od alternativnih „lekara“ koji imaju dozvolu za svoju delatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari