Golubačka tvrđava, jedan od znakova prepoznavanja ovog grada i ovog dela Dunava, danas će oživeti zahvaljujući „Viteškim igrama“ koje će se odvijati na dunavskoj tvrđavi. Naime, opština Golubac u okviru Programa susedske saradnje Rumunija – Srbija realizuje projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ koji finansira Evropska unija.

Cilj ovog projekta je poboljšanje stanja Golubačke tvrđave kako bi ona ponovo dobila važnost koju bi tvrđava trebalo da ima u društvenom i ekonomskom životu Golupca. Fizička rehabilitacija tvrđave, podizanje svesti mlade populacije o istorijskoj i kulturnoj važnosti tvrđave i njihovo uključivanje u proces oživljavanja Golubačkog grada, priprema studije izvodljivosti i idejnog projekta neophodnih za glavnu rehabilitaciju tvrđave, promocija važnosti tvrđave kroz publikacije i promotivni materijal predstavljaju specifične ciljeve projekta „Revitalizacija Golubačke tvrđave“. Današnje „Viteške igre“ deo su kulturnog oživljavanja tvrđave, takođe specifičnog cilja projekta, koji podrazumeva seriju kulturnih dešavanja – sajam mladih, tradicionalne igre i radionice o tvrđavama na Dunavu.

Od podneva pa do večeri na prostoru kod Golubačkog grada smenjivaće se brojni programi u okviru SVIBOR viteškog dana u Golupcu. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju postavljanju šatora i tabora, srpskom viteškom borenju uz autentične tehnike i metode, nadstreljivanju lukom i strelom. Planiran je i viteški dvanaestoboj – Markovo topuzanje, Reljino letenje, Novakovo pentranje, Hajdučko preskakanje, Šipčićevo veranje, Radojičino plivanje, Oblačićevo trčanje, Miloševo kamenje, Strahinjino ščepanje, na brvnu borenje, klipka nadvlačenje, junačko skakanje s tim da se višeboju mogu priključiti i gledaoci. U školi viteških veština obučavaće se najmlađi, zatim biće predstavljena umetnost krasnopisa i kaligrafije, a u samoj završnici u spektakularnom boju biće svi učesnici. Koncertom muzike uz drevne instrumente, prema najavi organizatora biće to ansambl Renesans, biće završene Viteške igre u Golupcu.

 

Istorija

Ni danas se ne zna koliko je tačno stara Golubačka tvrđava i ko je počeo da je zida. Pouzdano se jedino može reći da su prvo utvrđenje u Golupcu kraj Dunava izgradili Rimljani, u prvom veku nove ere. U tvrđavi je boravio rimski car Dioklecijan oko 299 godine nove ere, grad su kasnije uništili Huni, da bi ga Justinijan ponovo obnovio. U pisanim istorijskim dokumentima, tvrđava se prvi put pominje 1335. godine, a od pisaca ga pominje nešto kasnije i Konstantin Filozof. Posle Kosovskog boja, 1389. godine, Golubački grad je pao u turske ruke, a oko njega su se dugo sporili i ratovali Ugari i Turci .Golubac je oslobođen 1867. godine, među poslednjim gradovima u Srbiji. Austrijski putopisac Franc Kanic zabeležio je 1895. godine da je mesto imalo 293 kuća, 1.533 stanovnika, a pominje se i crkva Svetog Nikole, koja je sagrađena 1843. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari