Iako ih fizički dele hiljade kilometara, departman Vandeju na zapadu Francuske i Kladovo na Dunavu čvrsto i blisko povezuju ljudi.

Kladovčani koji su zahvaljujući Srđanu Adamoviću, profesoru francuskog jezika otkrili svu lepotu jezika, književnosti i muzike nastalih na francuskom jeziku, zajedno sa svojim prijateljima iz Vandeje sarađuju godinama unazad, kako u oblasti kulture, tako i u oblasti jezika.

Konkretni rezultati saradnje i prijateljstva sve su vidljiviji, a među njima je i vredan poklon departmana Vandeja koji je Kladovu poklonio pokretnu biblioteku – bibliobus, sa hiljadu knjiga na francuskom jeziku. Srđan Adamović, danas lektor za srpski jezik u Strazburu je osnovavši Alijansu Srbija – Francuska „Jelena Anžujska“ udario temelje saradnje, a Kladovo postalo mesto susreta i razmene frankofonske kulture. Francuska je to prepoznala i ovog vrednog kulturnog pregaoca nagradila. Naime, Srđanu Adamoviću je ambasador Francuske u Beogradu, Gzavije Denio, za doprinos širenju znanja i jačanju veza između Srbije i Francuske uručio Orden Akademske Palme u rangu viteza.

Ovo odlikovanje, sa dva veka dugom tradicijom, dodeljuje se istaknutim francuskim i stranim ličnostima koje kroz svoje akademsko i profesionalno angažovanje doprinose jačanju ugleda Francuske u svetu. Na svečanom uručenju ordena u rezidenciji francuskog ambasadora u Beogradu, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa – Gzavije Denio dodelio je četiri Ordena reda Akademske palme u rangu viteza istaknutim srpskim kulturnim poslenicima.

– Oni zbog kojih smo se danas okupili predstavljaju pravo otelotvorenje vrednosti koje visoko cenimo, a to su jaka vera u svrsishodnost prenošenja znanja i otvorenost prema svetu – istakao je ambasador Denio.

– Ovo je priznanje znak da je prepoznat i priznat moj dvadesetogodišnji rad u širenju francuskog jezika i kulture i unapređenju saradnje Francuske i Srbije. Velika čast u svakom slučaju, ali i podstrek i još veća obaveza za nove projekte i nove ideje. Istovremeno, orden iza koga stoji 200 godina tradicije je i podstrek za moje studente i profesore francuskog da slede ovaj put i nastave da oplemenjuju i obogaćuju programe koje smo ustanovili – kaže za Danas Srđan Adamović navodeći da novim programima, kako se planira, treba da bude obuhvaćena razmena školske omladine, promocija turističkih potencijala Đerdapa, kao i uspostavljanje sportske saradnje na nivou opština i regiona.

Inače „Alijansa Jugoslavija – Francuska“, koje je kasnije postala „Alijansa Srbija – Francuska“ osnovana je u Kladovu 1996. godine.

Napoleonov orden

Orden reda Akademske palme, najstarije francusko civilno odlikovanje, ustanovio je Napoleon I 1808. godine i njime se odlikuju akademski radnici, osobe koje su postigle zapažene rezultate na poljima obrazovanja i istraživačkog naučnog rada, prvenstveno u univerzitetskim okvirima, ali i osobe koje svojim obrazovnim radom značajno doprinose opštem kulturnom nasleđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari