Vizantolog Stanković: Stefan Nemanja je bez krsta predstavljen kao paganin

Ostavite komentar


  1. Поган ти је коментар, Логана ти је историја коју заступаш, поган ти је однос према Србији .

  2. За једног византолога би требало знати да је баш тај Немања устао против Ромејског царства не би ли ослободио јужне српске земље,тако да устаник је,или сте можда заборавили како га је ромејски цар приказивао после заробљавања.Замонашио се у позним годинама не у врхунцу.

  3. Ja vas molim, istine radi, da se objavi sledeće: Obeležje Nemanjine vladavine je upravo mač. Uz pomoć mača je došao na vlast 1166 pobedivši braću u ratu, a od 1180-tih je proširivao državu na račun suseda, sve ognjem i mačem, naročito protiv Vizantije. Netačno je, zatim, da Nemanjići nisu prikazivani s mačem. Kralj Milutin, Nemanjin praunuk, je naslikan kao ktitor crkve Svetog Djordja u Nagoričinu s mačem u rukama. Mnogi Nemanjići su prikazani s mačem na aversu svog novca. Treća greška. Nemanja nije prešao u pravoslavlje kad je postao vladar nego kad se kao dečak s ocem vratio iz Zete u Rašku. Danas je previše ozbiljan list da bi se u njemu iznosili netačni istorijski podaci, makar došli i od univerzitetskog profesora.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.