Vizija braće Strugacki od koje zastaje dah 1Foto: Korica knjige

Po mnogima „vrhunac stvaralačkog genija Arkadija i Borisa Strugackog“ Puž na padini, koji je nedavno objavila Čarobna knjiga, u prevodu sa ruskog Marije Stamenković, dešava se u dva naporedna sveta.

Jedan svet je Uprava, institucija koju vodi nadrealna, kafkijanska birokratija čiji je cilj da upravlja šumom nad kojom je sagrađena. Drugi je šuma, mesto puno straha, čudnih bića, primitivnih ljudi i nasilja.

Perec radi u Upravi i žarko želi da poseti šumu. Kandid se srušio u šumi i pokušava da se vrati u Upravu.

Njihova putovanja su neobična i prepuna iznenađenja, i ostavljaju čitaoce ispunjene čuđenjem pred tajnama ovog stranog sveta.

Roman Puž na padini, isprva napisan daleke 1965. i odmah potom značajno prerađen, objavljen je u celosti tek 1972. Braća Strugacki su ga smatrali svojim „najsavršenijim i najznačajnijim delom“, a kritičar Džonatan Letem beleži da „Puž na padini nudi verovatno najjaču dozu neobične i snažne vizije braće Strugacki od koje zastaje dah“.

Kritičar Pablišers viklija dodaje da „kao delo koje se bavi nesposobnošću čovečanstva da razume bilo šta izuzev najmanjeg delića univerzuma, roman braće Strugacki pruža neverovatan čitalački ugođaj koji vas istovremeno dezorijentiše“.

Vizija braće Strugacki od koje zastaje dah 2

Arkadij i Boris Strugacki nesumnjivo su najslavniji autori ruske naučne fantastike na svetu. Tokom decenija, i mnoštvom dela koja su napisali zajedno, razvili su autentičan glas koji ostaje jedinstven kako u ruskim, tako i u svetskim okvirima.

Romani su im prevođeni na engleski, nemački, francuski, italijanski i druge jezike, a braća Strugacki su bila i ostala veoma popularna u mnogim zemljama, među kojima su i zemlje bivše Jugoslavije.

Arkadij (1925-1991) je završio Vojni institut za strane jezike u Moskvi i postao prevodilac sa engleskog i japanskog. Sredinom 1950-ih započinje karijeru urednika i pisca.

Godine 1958. počeo je da piše s bratom Borisom i ta saradnja je potrajala do njegove smrti.

Boris (1933-2012) je završio astronomiju i neko vreme je radio kao astronom i kompjuterski inženjer u opservatoriji, a od 1966. prelazi u profesionalne pisce.

Posle bratovljeve smrti, objavio je dva romana pod pseudonimom. Puž na padini je treći njihov roman u izdanju Čarobne knjige.

Prethodili su mu Ponedeljak počinje u subotu i Teško je biti Bog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari