Švedska, koja će danas od Češke preuzeti šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, suočiće se s brojnim izazovima u narednom periodu, smatraju analitičari. Prema njihovom mišljenju, ta država preuzima kormilo EU u trenutku kada se svet suočava s najtežom ekonomskom krizom u proteklih sedam decenija.

Švedski premijer Frederik Rajnfeld izjavio je da EU mora da nastavi da sprovodi u delo takozvani spasilački plan, koji podrazumeva davanje novčane pomoći i garancija bankama.

Vlada u Stokholmu takođe je najavila da će se uhvatiti u koštac sa visokom stopom nezaposlenosti u EU osmišljavanjem nove strategije privrednog rasta i otvaranja radnih mesta. Štaviše, Švedska ima zadatak da odbrani principe jedinstvenog tržišta Unije od protekcionizma, koji je osnažen zbog ekonomske krize. Jedan od izazova koji očekuje tu državu tokom predsedavanja jeste i proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, od čega zavisi dalja reforma evropskih institucija. Da bi Ugovor stupio na snagu, potrebno je da dobije podršku svih 27 članica EU.

Kada je reč o pridruživanju država Zapadnog Balkana EU, Švedska smatra da je značajno da ceo region doživi napredak na putu ka Uniji, ali ocenjuje da se zemlje neće kretati istom brzinom već na osnovu ispunjenih kriterijuma. Švedska se takođe zalaže za ukidanje viza za građane Zapadnog Balkana, a odluka o tome očekuje se do kraja njenog predsedavanja EU, nakon što preporuku Evropske komisije pojedinačno odobre članice Unije. Najveći zaokret u politici prema Zapadnom Balkanu predstavlja stav Švedske da je granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg su blokirani pristupni pregovori s Hrvatskom, bilateralno pitanje u koje se, kao predsedavajuća država EU, neće mešati.

Vlada u Stokholmu je najavila da će u narednih šest meseci nastojati da utvrdi da li je za napredovanje Srbije na putu ka EU dovoljan zaključak da je Beograd značajno poboljšao saradnju s Haškim tribunalom. Kao ostali izazovi s kojima će se suočiti Švedska navode se borba protiv klimatskih promena, saradnja pravosuđa EU i donošenje strategije za region Baltika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari