Evropska komisija ocenila je da važeća politika viza, ako se primenjuje u punoj meri, može da doprinese da EU bude još atraktivnija za turiste iz trećih zemalja i tako podstakne privredu i otvaranje radnih mesta. U prošloj godini je broj zahteva za šengensku vizu dostigao 13,48 miliona i bio je za trećinu veći nego 2009. godine, objavila je juče Komisija.


Kako prenosi Euraktiv Srbija, u turizmu u EU u 2011. radilo je 18,8 miliona ljudi i ta grana je postala jedan od najvećih generatora zaposlenosti i motor ekonomskog rasta i razvoja. Strani turisti su u EU u 2011. potrošili 330,44 milijarde evra, a procene pokazuju da će njihova potrošnja do 2022. dostići 427,3 milijarde dok će broj radnih mesta u evropskom turizmu narasti na 20,4 miliona.

Trenutno su na listi čijim građanima nisu potrebne vize 42 zemlje i entiteta, a uskoro bi na njoj mogli da se nađu stanovnici još 16 zemalja sa karipskih i pacifičkih ostrva. Najviše zahteva za šengensku vizu u prethodnoj godini je dato u Rusiji – 5,26 miliona ili 39 odsto ukupnog broja, a slede Indija i Kina sa po 1,1 milion zahteva i Turska sa 0,6 miliona.

„Povlastice bogatim Rusima“

Evropski komesar za truizam Antonio Tajani preporučio je juče zemljama Evropske unije da budu promišljenije prilikom izdavanja viza u cilju „privlačenja bogatih ruskih i kineskih turista“. „To je biznis“, rekao je Tajani na konferenciji za novinare s evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem, dodajući da su u pitanju „ruska bogata srednja klasa koja želi da putuje, i Kinezi“. Kako se saznaje od izvora bliskih Tajaniju, vizna liberalizacija biće jedna od tema samita EU-Rusija 21. decembra u Briselu. Međutim, komesarka Malmstrem ublažila je Tajanijev entuzijazam. „Možemo olakšati izdavanje viza za Rusiju, Kinu i druge zemlje, ali ukinuti ih, bilo bi složeno“, rekla je Malstrem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari