vakcinacijaFoto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Ane N. (52) zbog sumnje da je kao doktor u Domu zdravlja „Kovačica“ omogućila nevakcinisanim licima da dobiju potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19.

Okrivljenoj se na teret stavlja krivično delo „zloupotreba službenog položaja“, saopštilo je VJT.

Postoji opravdana sumnja da je Ana N. od novembra 2021. godine do januara 2022. godine omogućila uvođenje u evidencije o izvršenoj imunizaciji i izdavanje potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19, kao i dobijanje potvrda o vakcinaciji vakcinama Fajzer, Sputnjik i Sinofarm, za sedam lica koja nisu vakcinisana.

Ona je, kako navodi VJT, ranije osuđenoj M.R. kao administrativnom pomoćnom radniku u tom domu zdravlja davala unapred popunjene saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije lica s njihovim ličnim podacima i vrstama vakcine, iako oni nisu prethodno vakcinisani.

M.R. je na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja“, presudom Višeg suda u Beogradu u januaru 2024. godine osuđena na uslovnu kaznu od 18 meseci zatvora s rokom provere od četri godine.

Takođe, dodaje se, i doktor u ovom domu zdravlja P.V. je na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja“ i „primanje mita“ presudom Višeg suda u Beogradu u decembru 2023. godine osuđen je na kaznu od godinu dana kućnog zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 850 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari