VJT: Optužen službenik konzulata zbog pronevere oko 14.000 evra 1foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Igora M. (49) zbog sumnje da je kao računopolagač u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Dizeldorfu (SR Nemačka) u toku 2020. godine proneverio 14.130 evra, i jer je zloupotrebom službenog položaja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od još 1.800 evra.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela „pronevera“ i „zloupotreba službenog položaja“, saopštilo je VJT.

Tužilaštvo navodi da postoji opravdana sumnja da je od 24. januara 2020. godine do 1. februara 2020. godine okrivljeni, zaposlen na mestu računopolagača i referenta za vezu, informatiku, finansijske i kancelarijske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u Generalnom konzulatu u Dizeldorfu na ime konzularnih prihoda, od konzularnih radnika, u dva navrata primio ukupno 66.607 evra, ali je za navedeni period u Dnevniku prometa proknjižio samo iznos od 52.477 evra.

Iznos od 14.130 evra, nije proknjižio, već je zadržao za sebe.

Takođe, postoji opravdana sumnja da je 21. septembra 2020. godine Igor M. zloupotrebio službeni položaj i sebi pribavio 1.800 evra u kom iznosu je naneo štetu Republici Srbiji.

On je, kako se sumnja na ime akontacije troškova za selidbu prilikom povratka iz SR Nemačke u Republiku Srbiju sebi isplatio ukupno 2.328 evra i to 1.908 evra za troškove avionske karte za šest članova porodice i 420 evra za troškove pakovanja, iako se u Srbiju vratio sam, dok su mu supruga i četvoro maloletne dece ostali u SR Nemačkoj, navelo je VJT.

Shodno odredbama Pravilnika o naknadi troškova službenih putovanja i selidbe u inostranstvo okrivljeni je imao pravo na naknadu jedne avionske karte u iznosu od 318 evra i 50 odsto od troškova pakovanja, pa je na taj način protivpravno za sebe zadržao iznos od 1.800 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari