VJT: Saslušano petoro osumnjičenih da su izvlačili novac iz "Amana" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas da je saslušalo petoro osumnjičenih da su od 1. decembra 2021. do 31. jula 2023. preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od dve milijarde dinara iz privrednog društva „Aman“ koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i nepokretnost, u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali krivicu za pranje novca i poresku prevaru.

Reč je vlasnicima fantomskih firmi Miroslavu B, Rajku B, Nemanji B, Jovanu A, i knjigovođi Miodragu S.

Tužilaštvo je, nakon saslušanja, predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivična dela u kratkom vremenskom periodu.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih, od kojih se pet već nalazi u pritvoru, za petoro je pritvor danas predložen, dok će protiv jedne osumnjičene osobe biti podneta krivična prijava u redovnom postupku, navedeno je u saopštenju.

U pritvoru se, prema odluci Trećeg osnovnog suda u Beogradu, već nalaze zastupnik PD „Aman“ Nemanja P, Miroslav B, zakonski zastupnici „Aman Real Estate“ Mile V. i Kxalil S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

Sumnja se da su oni preko mreže fantomskih firmi, podnošenjem lažnih faktura, izvlačili novac iz „Amana“ koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inistranstvo – u Kinu.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu više nepokretnosti velikih vrednosti na povezana lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari