Boraveći u utorak u radnoj posjeti Bijelom Polju premijer Crne Gore Igor Lukšić je kazao da ovaj grad može računati na punu kooperativnost Vlade jednom broju prijedloga koje Bijelo Polje ima. Premijer je naglasio da će Vlada dodatno podržati dalju izgradnju zaobilaznice, s obzirom da se radi o najznačajnijem uskom grlu u ovom trenutku na našoj putnoj mreži.


– Zaobilaznica oko Bijelog Polja je u ovom trenutku najveći infrastrukturni objekat koji se privodi kraju. Vjerujem da ćemo u rokovima koji su planirani završiti novi Dom zdravlja, a ono što nas uskoro očekuje jeste i izrada prostorno-urbanističkog plana u saradnji sa Svjetskom bankom kroz takozvani LAMP projekat koji treba da obezbijedi novu generaciju prostorno planske dokumentacije za Bijelo Polje, samim tim i nove razvojne pretpostavke, kazao je Lukšić. U narednom periodu, naglasio je on, trebalo bi dugoročno raditi na valorizaciji planine Bjelasice, za šta je prošle godine usvojen Prostorni plan posebne namjene. „U tom smislu mi sada tragamo za investitorima koji bi bili raspoloženi da po principu integralnog razvoja otvore poslovne šanse i kada je ova oblast u pitanju“, kazao je premijer Lukšić.

Premijer Lukšić se u Bijelom Polju sastao sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem i bjelopoljskim privrednicima. Takođe, Lukšić je obišao i radove na novom objektu Doma zdravlja.

Gradonačelnik Žurić je naglasio da je premijerova posjeta nova etapa dinamične saradnje Bijelog Polja i Vlade i da je ta saradnja prvenstveno usmjerena ka završetku započetih infrastrukturnih razvojnih projekata, ali i otpočinjanju novih projekata od zajedničkog interesa.

– Dogovorili smo ubrazanje i način završetka radova na najbitnijim razvojnim projektima koji se trenutno izvode u Bijelom Polju. Među njima treba izdvojiti zaobilaznicu, dionicu puta prema Pljevljima, završetak radova na Domu zdravlja, otvaranje graničnog prelaza u Dobrakovu i ubrazanje radova na gradskoj garaži. Takođe, dogovorili smo način otpočinjanja radova na rekonstrukciji i izgradnji dva gradska vrtića, osnovne škole „Dušan Korać“ i ubrzanju prikupljanja dokumentacije za pripremu i usvajanje Prostornog urbanističkog plana i izrade projektne dokumentacije za kolektor i mehanizam za prečišćavanje voda, za šta su sredstva od Svjetske banke već opredijeljena. Posebna premijerova pažnja je bila usmjerena na pronalaženje platforme i modela zajedničke podrške predstavnicima malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivrede, kazao je gradonačelnik Žurić.

Rekonstruisan dio pruge Beograd – Bar

Premijer Lukšić, gradonačelnik Žurić i predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore Zarija Franović otvorili su rekonstruisani dio željezničke pruge od Kruševa do Mijatovog Kola dužine 18 kilometara, čija je rekonstrukcija kostala preko sedam miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari