Plan Vlade i mene kao ministra zaštite životne sredine jeste da se ovde zdravije živi, a sa druge strane i da ne zaboravimo ono što se zove napredak i privredni razvoj.

Ovo je najveći ekološki projekat na Balkanu, ali je za Srbiju posebno značajan i ja sam tu da pomognem u svakom projektu – istakla je ministarka Zorana Mihajlović, prilikom posete gradilištu nove topionice u RTB Bor, dodajući da se nada da će rok za izgradnju nove topionice biti ispoštovan i da će se u Boru narednog proleća govoriti o zdravijem i čistijem vazduhu.

– Dogovorili smo sastanak sa menadžmentom RTB-a da razgovaramo i o drugim projektima, poput fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i nove energane, jer duboko verujem da je nova topionica nada za čitav ovaj kraj, naročito i u onom drugom delu, razvoju turizma koji je ovde svakako moguć. Zato ćemo delovati u nekoliko pravaca jer je cilj da konačno o ovom kraju počnemo da govorimo kao razvijenom i čistom – podvukla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine .

Mihajlovićeva je poslovodstvu borskog kombinata bakra čestitala na dosadašnjem radu i u razgovoru sa generalnim direktorom borske kompanije Blagojem Spaskovskim rekla da će Vlada Srbije učiniti apsolutno sve da RTB Bor i u narednom periodu normalno funkcioniše i da Bor na vreme dobije novu topionicu. Izražavajući zadovoljstvo što ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine podržava izgradnju nove topionice u Boru, generalni direktor Spaskovski podsetio je zašto je ovaj projekat najveća ekološka investicija na Balkanu.

– Vrednost celog projekta „nove topionice“ je 265 miliona evra. Od te sume, 100 miliona evra namenjeno je rekonstrukciji topionice, a 165 miliona evra ekološkoj komponenti projekta, odnosno izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda i nove energane. Dakle, ta najveća srpska investicija u oblasti ekologije, projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru, doneće gradu, Boranima i meštanima okolnih sela čisto nebo, čist vazduh i čistu vodu. Narednog proleća konačno ćemo imati ono što ovaj kraj nije imao punih 110 godina – kazao je Spaskovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari