Aktualni predsjedatelj Evropskom unijom Slovenija, ovih dana je pod pojačanom paskom evropskih i svjetskih medija, jer je upravo preuzela predsjedavanje dvadeset sedmoricom. Na račun njenih tranzicijskih uspjeha izrečeno je, inače, i ovih dana mnogo komplimenata. U najkraćem, ova se bivša članica SFRJ u evropskoj javnosti po mnogo čemu tretira uzoritom tranzicijskom zemljom.

Aktualni predsjedatelj Evropskom unijom Slovenija, ovih dana je pod pojačanom paskom evropskih i svjetskih medija, jer je upravo preuzela predsjedavanje dvadeset sedmoricom. Na račun njenih tranzicijskih uspjeha izrečeno je, inače, i ovih dana mnogo komplimenata. U najkraćem, ova se bivša članica SFRJ u evropskoj javnosti po mnogo čemu tretira uzoritom tranzicijskom zemljom. Ali, ne po svemu.
Slovenija nije za uzor u sferi medijskih sloboda, štaviše o ugroženosti medijskih sloboda u Sloveniji piše se i govori u EU na sve strane. U brojnim evropskim medijima prenose se tvrdnje slovenskih kolega kako je tekstove više od 500 slovenskih novinara, dakle petine svih medijskih trudbenika, vlada cenzurirala u protekloj godini. Za takvo što u demokratskom svijetu podnose se ostavke i gubi na političkom ugledu.
Povod za najnovije pritužbe slovenskih novinara, te posljedičnu podršku evropskih i svjetskih novinarskih udruga svojim slovenskim kolegama, jeste arogantno, odbijajuće ponašanje slovenskog premijera Janeza Janše i članova njegove desno-konzervativne vlade. Dvojica vodećih slovenskih reportera Blaž Zgaga i Matej Surc sastavili su zbog toga i potpisali peticiju u kojoj je i precizirano da je prošle godine na ovaj ili onaj način cenzurirano 570 slovenskih novinara.
U ovoj peticiji se, naime, tvrdi da je slovenska vlada poduzimala određene mjere pritisaka protivu svojih kritičara u najvažnijim slovenskim novinama i na televiziji.
Prema objašnjenju Evropske federacije novinara (EFJ), slovenska država posjeduje značajne akcije u velikim poduzećima koja su, pak, vlasnici medija, pa se tim putem i vrše pritisci na značajne promjene u upravljačkim strukturama i u njihovoj uređivačkoj politici. EFJ, također, navodi da su novinari u Sloveniji pod političkim pritiskom i u takozvanim svakodnevnim odlukama.
U stvari, o ovomu su dvojica pomenutih kolega već izvijestili Janšinu vladu, ali su se premijer i drugovi mu oglušili od novinarske apele. Zbog toga su se Zgaga i Surc i odlučili da produže pritisak, odnosno zatraže ekspertizu nezavisnih stručnjaka o kompliciranoj situaciji s medijskim slobodama u Sloveniji.
Ideju da se u Sloveniji održi takozvano javno saslušanje o svim formama političkog miješanja u medije podržali su odmah EFJ i njena krovna organizacija, Internacionalna federacija novinara (IFJ). Tim putom bi se – argumentiraju obje ove strukovne organizacije u zajedničkoj izjavi – poslao krajnje pozitivan signal EU da je vlada spremna založiti se kako za slobodu medija u Sloveniji, tako i u cijeloj Evropi.
Janšina vlada je do sada ignorirala ove zahtjeve. U jednom priopćenju je otišla tako daleko da je okrivila svoje kritičare, odnosno kritičare političkog miješanja u medijske slobode, za „širenje laži, dovođenje u zabludu nacionalne i internacionalne javnosti i diskreditaciju Slovenije upravo u vrijeme dok predsjedava EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari