Nadležnosti lokalne samouprave u sanaciji štete od poplavnog talasa koji je Trgovište zahvatio sredinom maja preuzeo je Krizni štab stavljen od predstavnika svih političkih partija koje deluju u ovoj opštini, uključujući i one koje nemaju svoje odbornike u Skupštini opštine.


Lokalni parlament nije se sastao duže od pet meseci, ali uprkos slovu Zakona o lokalnoj samoupravi koji u tom slučaju predviđa uvođenje privremenih mera i raspisivanje vanrednih izbora, do toga iz neobjašnjivih razloga još nije došlo. Koalicija na vlasti SPS – DS – G17 plus, koja je imala 13 od ukupno 25 odbornika, ne funkcioniše, jer je jedan odbornik DS-a bojkotovao rad lokalne koalicije nezadovoljan odnosima koji vladaju između partija.

– Sednicu sam zakazao za utorak 8. jun kada bi trebalo da se dogovorimo o daljem funkcionisanju skupštine, a samim tim i lokalne samouprave – rekao je odgovarajući na zahtev 11 odbornika predsednik SO Trgovište Radoslav Jordanović (SPS). Predsednik opštine Trgovište Vlasta Petrović (G17 plus), kako sam tvrdi, „nema vremena za politiku, već je potpuno posvećen sanaciji štete od poplavnog talasa i izgradnji brane od klizišta“.

Ostaje potpuno nejasno da li će sednica SO Trgovište, iako zakazana za 8. jun, biti održana i ukoliko bude održana, hoće li njene odluke biti zakonski prihvatljive s obzirom na to da je Vlada Srbije odavno trebalo da uvede privremene mere, što do danas nije učinjeno.

Nije isključeno da nas iz Beograda preduhitre i da pre 8. juna uvedu privremene mere čime bi počeo rok od šezdeset dana za održavanje vanrednih izbora, navode u DSS, za šta, kako kažu, imaju podršku većine od 25 odbornika.

U međuvremenu, u Trgovištu i dalje traju međusobne optužbe članova Kriznog štaba oko podele velike količine pomoći koja je stigla iz svih krajeva Srbije, a najviše iz Vojvodine. Problem je, međutim, što u Trgovištu ne postoji adekvatan prostor za uskladištenje pre svega onih kvarljivih životnih namirnica. Građani novinarima prenose pritužbe po kojima se „pomoć deli samo onim građanima koji su pretrpeli štetu od poplave, ali ne i onima siromašnim „koji žive rasuti po brdsko-planinskim selima trgoviške opštine“.

Pored izgradnje mostova u toku su i radovi kojima treba da se spreči urušavanje zemlje sa brda Ravno buče u reku Tripušnicu, zbog čega je izdato upozorenje o mogućoj evakuaciji oko 300 domaćinstava u kojima živi 120 stanovnika. Klizište se nalazi na tri kilometra od centra varoši prema brdsko-planinskom selu Radovnica.

Umesto privremenih mera, vanredno stanje

– Umesto privremenih mera, imamo vanredno stanje u kome dvojica političara – predsednik opštine Vlasta Petrović i predsednik skupštine Radoslav Jordanović – kontrolišu kompletnu vlast i odlučuju o sudbini ljudi – kaže Darko Tomić, predsednik opozicionog DSS. On je u ime još 11 odbornika iz opozicije i zvanično zatražio održavanje sednice SO Trgovište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari