Vlada demantovala sopstveni demanti 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

I pored uveravanja Vlade Srbije da oznaka „Službeno“ nema nikakve veze sa dostupnošću informacija od javnog značaja, ispostavilo se da će dokumenti sa navedenom klasifikacijom ipak ostati sakriveni od građana.

Vladinu izjavu demantovao je upravo zaključak Vlade u kojem se izričito navodi da dokumenta koja nose oznaku „Službeno“ neće biti dostupna javnosti.

I dok čekamo odluku ocenu ustavnosti Vladine uredbe koja je ovu oznaku uvela u pravni poredak, Poverenik za informacije od javnog značaja je zatražio od premijera da spornu uredbu izmeni. U zaključku Vlade kojim se usmerava i usklađuje rad organa državne uprave u postupku izrade pregovaračkih pozicija u procesu evrointegracija, eksplicitno se navodi da su dokumenta sa oznakom „Službeno“ dostupne samo „onima koji treba da znaju“, kao i to da nisu dostupna javnosti. U zaključku se dodaje da će oznaku „Službeno“ nositi pregovaračke pozicije koje će Srbija usvojiti za svako pojedinačno poglavlje.

„Pregovaračke pozicije biće označene oznakom „SLUŽBENO“ ili odgovarajućim stepenom tajnosti do momenta otvaranja datog poglavlja. Izuzetno, pojedine pregovaračke pozicije ili delovi pregovaračke pozicije mogu biti označeni oznakom „SLUŽBENO“ ili odgovarajućim stepenom tajnosti do momenta završetka pristupnih pregovora“, navodi se u zaključku Vlade.

Odluku o tome koji dokument će da bude „služben“, donosi „ovlašćeno lice ministarstva, posebne organizacije ili službe Vlade koje rukovodi radom pregovaračke grupe“.

Kao što je i najavio, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo premijeru Aleksandru Vučiću u kojem je od njega zatražio da uredbu koja je oznaku „službeno“ uvela u naš pravni poredak izmeni.

„Ustav jemči svakom licu pravo na obaveštenost. U njemu piše da svako ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom. Iz ove odredbe jasno proizilazi da Ustav uređivanje ovog prava rezerviše za zakon. Ono se ne može ni ograničavati ni uređivati aktom manje pravne snage od zakona“, stoji u Šabićevom pismu.

Poverenik dodaje da će sporne odredbe Uredbe izazvati i „faktičke sasvim suvišne probleme u praksi, kako po predstave javnosti o transparentnosti rada Vlade odnosno administracije, tako i po ostvarivanje prava javnosti odnosno građana i stoga predlažem da Vlada što pre te odredbe ukloni iz pravnog poretka“.

Podsetimo, tri dana nakon parlamentarnih izbora Vlada Srbije u tehničkom mandatu je izmenila Uredbu o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Tom izmenom Vlada je omogućila sebi da akte i predmete koji nisu određeni kao tajni, ali su „po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju“, označava oznakom „Službeno“. Pritom, Vlada je propustila da definiše kriterijume za prepoznavanje podatka koji je „osetljiv i zahteva ograničenu distribuciju“, kao i da odredi krug lica kojima je dozvoljena njegova distribucija.

Na ovu izmenu uredbe reagovali su Savet za borbu protiv korupcije i Poverenik za informacije od javnog značaja. Savet je Ustavnom sudu podneo zahtev za ocenu ustavnosti sporne uredbe, dok je poverenik istakao njen nesklad sa Zakonom o tajnosti podataka. Reagujući na njihove navode Vladina kancelarija za saradnju sa medijima je izdala saopštenje tvrdeći da oznaka „Službeno“ ne može da ograniči pravo javnosti na informacije sadržane u dokumentu sa tom oznakom.

Sporno saopštenje Vlade

„Oznaka ‘Službeno’ je internog karaktera i primenjuje se samo unutar državnog organa i označava ko od državnih službenika ima pravo uvida i rukovanja takvim dokumentima. Oznaka ‘Službeno’ nema nikakvog uticaja ka spolja, prema građanima ili javnosti. Svaki dokument koji nosi tu oznaku apsolutno je moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja“, pisalo je u nedavnom saopštenju Vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari