Vlada donela zaključak da 17. jun bude neradan dan zbog Kurban bajrama 1Ispred Bajrakli džamije u Beogradu, arhiva Foto: rijaset.rs

Vlada je donela zaključak kojim se poslodavcima u Srbiji preporučuje da zaposlenima – pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji, koji praznuju Kurban-bajram, omoguće da ne rade 17. juna 2024. godine, drugog dana ovog verskog praznika, a polazeći od činjenice da se prvi dan praznika u ovoj godini obeležava u nedelju, navodi se u saopštenju Vlade.

Stranka budućnosti i razvoja uputila je Vladi Srbije zahtev da 17. jun proglasi neradnim danom za pripadnike islamske veroispovesti, zbog početka Kurban bajrama.

Kurban bajram ove godine, kako su naveli u saopštenju, počinje u nedelju, 16. juna.

„Obzirom da Kurban bajram traje četiri dana i da je prvi dan u nedelju 16. juna, tražili smo od Vlade Srbije da donese zaključak kojim se 17. jun za pripadnike islamske veroispovesti u Srbiji određuje kao neradan dan“, piše u saopštenju.

navodi se da je Vlada Srbije povodom pravoslavnog Božića, koji je ove godine bio takođe u nedelju, 7. januara, omogućila da 8. januar – drugi dan Božića i prvi radni dan u nedelji, bude neradan.

„Takođe smo predložili da se poslodavcima preporuči da zaposlenima koji rade 17. juna obezbede prava koja pripadaju zaposlenima za rad na dan praznika koji je neradan dan. Predložili smo i da se pitanje verskih praznika uredi na sistematičan i trajan način“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari