Vlada Jovanović: "Čačanska" škola 1Foto: STARSPORT

Njegov povratak u žižu javnosti nije mogao biti lepši – otkad je krajem 2014. otišao iz Igokee, o njemu se malo šta čulo, doduše bilo je, ovde uobičajenih, komentara da je kao košarkaški trener propao, posebno jer je i dve godine pre toga u Donjecku imao jednu kratku i neuspešnu epizodu.

Na veliku scenu Vlada Jovanović vratio se proteklog vikenda kada je sa igračima uglavnom rođenim 1999, kad je on završio Višu trenersku školu, postao šampion Evrope. I to drugi put, prvi put je takođe kao selektor juniora to postao 2009.

Rođen pre 44 godine u Čačku, „samim tim“ je bio predodređen da uplovi u košarku. Prošao je sve mlađe kategorije u lokalnom Železničaru, u kome je ponikao jedan Dragan Kićanović, igrao i u prvom timu, a kasnije i u Borcu. Zanimljivo je da je vrlo rano rešio da završi igračku karijeru, uvideo je da na parketu ne može daleko od proseka, presekao i zaputio se u Beograd na trenersko školovanje. Zanimljivo, kažemo, jer je slično bilo i sa njegovim dugogodišnjim učiteljem i mentorom Duškom Vujoševićem, koji je parket zamenio klupom još ranije. Već 1997. došao je u mlađe kategorije Partizana, osam godina strpljivo je radio sa klincima pre nego što ga je baš Vujošević doveo za svog pomoćnika. Još jednom je pokazao strpljenje i želju da uči narednih pet godina asistirajući Vujoševiću, koji ga je lagano, ali ozbiljno pripremao da ga nasledi na klupi Partizana. Što se 2010. godine i desilo, Jovanović je kao prvi trener crno-belih za dve godine osvojio dve titule šampiona Srbije, jedan šampionski prsten Jadranske lige i dva trofeja Kupa Radivoja Koraća. Tačnije, sve osim jedne titule u ABA ligi koja je tad pripala „gostujućem“ Makabiju.

Usledio je pad u karijeri, 2012. kao trofejni trener otišao je u Ukrajinu, klub je očigledno upao u finansijsku krizu, što se odrazilo i na rezultate te se sa njima razišao već krajem te godine. Posle pauze preuzeo je Igokeu, s kojom je bio prvak BiH, ali je i ta saradnja kratko trajala. Od kraja 2014. bio je trener bez angažmana, i tu je pokazao strpljenje, nije se zaletao, da bi početkom ovog leta od novog predsednika KSS Predraga Danilovića dobio ponudu da se vrati na „stazu uspeha“ i preuzme juniorsku selekciju Srbije.

„Imao sam sreće da učim od najboljih, a mislim da je Dule Vujošević najbolji, posebno u radu sa mladim igračima“, rekao je jednom prilikom Jovanović, koji nikad nije posebno naglašavao svoju ulogu u dominaciji crno-belih za vakta Vujoševića, posebno u skautingu i radu sa centrima.

Jovanović je oženjen i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari