Bušova administracija obelodanila je juče da će potrošiti 250 milijardi dolara ove godine za kupovinu akcija banaka i preuzimanje brojnih drugih smelih koraka u cilju suzbijanja globalne kreditne krize koja preti da gurne zemlju u duboku recesiju, saopštili su juče zvaničnici američke vlade.

Ovakav potez administracije u Vašingtonu označiće prekretnicu u svetskoj finansijskoj krizi, a ocenjuje se da su na ovakvu odluku Buša uticale mere koje su prethodnog dana preduzele Britanija i druge evropske zemlje, među kojima i Italija čiji je premijer Silvio Berluskoni juče posetio SAD.

Nove inicijative podrazumevaju da se od predloženih 700 milijardi dolara spasilačkog plana vlade koji je usvojen 3. oktobra u Kongresu, 250 milijardi dolara ove godine potroši na kupovinu nesigurnih akcija banaka. Prvi paket kupovine biće akcije devet većih banaka, saopštili su zvaničnici. Odluka Bele kuće je, prema mišljenju analitičara, izuzetna, budući da je veće predloženih 700 milijardi dolara spasilačkog programa najveće jemstvo u američkoj istoriji. Administracija je saopštila da je novac neophodan za kupovinu loših hipotekarnih aktiva finansijskih institucija.

„Ovakve mere dozvoliće da se uspostavi normalnije tržište i ohrabri privatni kapital da podrži oživljavanje novčanih tokova“, izjavio je Ben Bernanke, šef Federalnih rezervi. Ministarstvo će kupiti akcije u Benk of America, Sitigrupu, Džej Pi Morgan Čejzu, Goldman Saksu, Morgan Stenliju i Njujork Melonu, kažu izvori. Drugi medijski izveštaji navode da će novac dobiti i Meril Linči Stejt Strit.

U međuvremenu, i Japan se pridružio svetskom pokretu objavom da će novac poreskih obveznika uliti u regionalne banke kako bi male firme mogle da dođu do gotovine. Slični planovi u Evropi pomogli su vraćanju poverenja u redove investitora. Čak i naftom bogati Zaliv radi isto – Ujedinjeni Arapski Emirati će upumpati 70 milijardi drahmi (19 milijardi dolara) hitnih uplata u svoj bankarski sektor. Berze su reagovale iznenađujuće pozitivno na ove napore država širom sveta. Azijske akcije su nastavile da rastu drugi uzastopni dan, dok je japanski indeks Nikei 225 skočio za čak 14 odsto – što najveći jednodnevni dobitak u 58 godina njegovog postojanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari