Vlada Mongolije saopštila: Evo koji su razlozi zbog kojih nisu uhapsili Putina 1Foto:EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Vlada Mongolije danas je saopštila da nije mogla da izvrši međunarodni nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog toga što energetski zavisi od Rusije.

Portparol mongolske vlade rekao je Politiku da nije bilo moguće ispoštovati nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina zbog toga što Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i više od 20 odsto električne energije iz Rusije.

To snabdevanje je ključno za osiguranje našeg postojanja i postojanja naših ljudi, rekao je portparol i dodao da je Mongolija uvek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima.

Podsetio je i da je Putinova poseta u skladu sa tradicijom da šefovi dve države zajednički obeležavaju godišnjicu pobede sovjetskih i mongolskih snaga nad Japanom u bici na Halhin Golu 1939. godine.

Evropska unija, Ukrajina i međunarodne organizacije za ljudska prava, poput Amnesti internešenela, pozvali su Mongoliju da postupi u skladu sa obavezama koje imaju sve članice MKS.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi nazvao je odluku Mongolije da ne uhapsi Putina „težkim udarcem za Međunarodni krivični sud i sistem međunarodnog krivičnog pravosuđa“.

Tokom posete, Putin je pozvao mongolskog predsednika Ukhnagina Kurelsuha na samit zemalja BRIKS-a, koji će se održati u Rusiji u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari