Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša odgovorila je federalnom sudiji da nije obavezna da čuva video snimke saslušanja osoba osumnjičenih za terorizam i pozvala sud da ne istražuje uništavanje video traka.
U sudskim dokumentima vladini advokati su naveli da bi se zahtevom za dostavljanje tih snimaka umešalo u istrage koje vode Kongres i Ministarstvo pravde.

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša odgovorila je federalnom sudiji da nije obavezna da čuva video snimke saslušanja osoba osumnjičenih za terorizam i pozvala sud da ne istražuje uništavanje video traka.
U sudskim dokumentima vladini advokati su naveli da bi se zahtevom za dostavljanje tih snimaka umešalo u istrage koje vode Kongres i Ministarstvo pravde. To je prvi put da se administracija na sudu bavi pitanjem tih video snimaka. Američki okružni sudija Henri Kenedi naložio je Bušovoj administraciji u junu 2005. godine da sačuva „sve dokaze i informacije u vezi s mučenjem, lošim postupanjem i zlostavljanjem pritvorenika u mornaričkoj bazi SAD u zalivu Gvantanamo“, na Kubi.
Pet meseci kasnije, američka Centralna obaveštajna služba (CIA) uništila je video snimke saslušanja osoba osumnjičenih za terorizam. Zastupnici administracije su odgovorili Henriju Kenediju da snimci ne mogu biti obuhvaćeni njegovim sudskim nalogom, pošto se osumnjičeni Abu Zubajdah i Abd al-Rahim al-Naširi, čija su saslušanja snimana, a zatim uništena, nisu nalazili u pritvoru.
Oni su držani u nekom od tajnih pritvora CIA u inostranstvu. U sudskim dokumentima, pomoćnik američkog ministra pravde Džefri Bjuholc izrazio je zabrinutost da bi Kenedi mogao da naloži zvaničnicima CIA da svedoče o video snimcima. Bjuholc je naveo da bi to moglo da „zakomplikuje tekuće napore“ na utvrđivanju činjenica u tom slučaju.
Bušova administracija je slično postupila i u istrazi koju vodi Kongres. Ministarstvo pravde je pozvalo Kongres da odustane od saslušanja svedoka i zahteva za dostavljanje dokumenata, jer je u toku zajednička istraga tog ministarstva i CIA. Sudija Kenedi, ako uvaži argument da vlada nije prekršila njegov nalog, može ipak da zatraži saslušanje.
Kenedi bi mogao da pokrene pitanje opstrukcije ili uništavanja dokumenata. Advokat osumnjičenih za terorizam Dejvid Rims zatražio je održavanje sudskog saslušanja. Rims je naveo da je vlada obavezna da čuva trake i da želi da se uveri da drugi dokazi nisu uništeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari