Vlada pozvala sindikate obrazovanja i predškolstva na sastanak 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika i zaposlenih u predškolskim ustanovama dobili su poziv iz Vlade da u utorak, 29. oktobra dođu na sastanak, potvrđeno je Danasu.

Kako je najavljeno, sa čelnicima reprezentativnih sindikata će u 13 i 30 sastati premijer Miloš Vučević i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je prethodno u izjavi Tanjugu rekla da će sastanak biti održan danas (ponedeljak).

Ona je ponovila da Ministarstvo prosvete kao i Vlada Srbije ocenjuju da su opravdana očekivanja i zahtevi da plate prosvetnim radnicima budu veće, ali da to mora da se uradi u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima.

Đukić Dejanović je rekla da predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa Ministarstvom finansija ocenjuje da li je, koliko je moguće i kada je moguće jednokratno davanje finansijske podrške svima u prosveti, i dodala da će to takođe biti jedna od tema sastanka.

Povodom najavljenog štrajka prosvetnih radnika ministarka je ocenila da radikalizacija neće pomoći u rešavanju problema, jer je količina raspoloživih sredstava ograničena i nema mogućnosti da se pronađe više.

Za sutra je, podsetimo, zakazan jednosatni štrajk upozorenja u predškolskim ustanovama, članicama Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, od 7 do 8 časova.

Ovaj sindikat traži da se poveća cena rada za 21 odsto za sve zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari