Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima na vladin predlog izmena Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kojima je utvrđeno da ubuduće, bez sudske odluke, neće biti moguć tajni nadzor elektronskih komunikacija bez uvida u njihov sadržaj.

Podršku vladinom predlogu najavile su sve stranke vladajuće koalicije i opozicione DS i LDP. Demokratska stranka Srbije, međutim, smatra da je potrebno doneti novi zakon, koji će celovito urediti oblast rada službi, vojnih i civilnih.

Vlada je prihvatila osam amandmana, uključujući i onaj koji je podneo Saša Janković, zaštitnik građana, a 15 amandmana je odbačeno. Korekcija zakona zaštitnika građana glasi – „Ako VBA ili VOA dođe u posed podataka i informacija iz nadležnosti drugih službi bezbednosti, te podatke i informacije dostaviće drugim službama bezbednosti ako su od značaja za nacionalnu bezbednost, a policiji ako se odnose na krivična dela na koja se, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, primenjuju posebne dokazne radnje“.

Vlada je prihvatila i amandman poslanika DSS-a Jovana Palalića i Nenada Popovića, koji propisuje da se posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu pisanog i obrazloženog naloga direktora VBA, ili ovlašćenog lica VBA, koje on ovlasti. O izdatim nalozima, kako je utvrđeno, vodi se evidencija.

Prihvaćen je i amandman Olgice Batić, poslanice DHSS, prema kojem će VBA nastaviti da, pored bezbednosne zaštite informaciono-telekomunikacionih sistema, pruža i kripto zaštitu, koja je bila vladinim predlogom ukinuta. Kripto zaštita, odnosno sistem šifrovanja i dešifrovanja je važan, a imaju ga sve bezbednosne službe, objasnila je Batićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari