Vlada promenila uredbu: Ana Brnabić ostaje u Jovankinoj vili 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednica Skupštine Srbija Ana Brnabić neće morati da se iseli iz vile Jovanke Broz – proizilazi iz nove uredbe koju je u četvrtak usvojila Vlada Srbije, kojom ova vila gubi status rezidencije.

Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, poznatija u javnosti kao Jovankina vila – neće više biti rezidencija. Tako je propisano izmenama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebne Republike Srbije, prenosi N1.

Rezidencije su, prema uredbi, zgrade koje se koriste za boravak predsednika Republike i predsednika Vlade Srbije, kao i za prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada.

S obzirom da Ana Brnabić više nije premijerka, očekivalo se da se u roku od šest meseci iseli iz Jovankine vile koja je imala status rezidencije.

Po novoj uredbi, ovoj vili status rezidencije je oduzet, a novim članom uredbe propisuje njena nova namena –  postaje reprezentativna zgrada za boravak predsednika Narodne skupštine.

„Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 75 određuje se za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Narodne skupštine i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje Narodne skupštineˮ, stoji u izmenama uredbe koju je usvojila Vlada.

Podsetimo, bivša premijerka, a sadašnja predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić živi u vili u kojem je do smrti živela Titova udovica Jovanka Broz.

Taj objekat je decenijama propadao. Najavljivana je bila i njegova prodaja zbog velikih troškova rekonstrukcije, ali je pre izbora Brnabić na mesto premijerke ipak počelo renoviranje.

Javnosti nikada nije saznala koliko su iznosili troškovi rekonstrukcije, a u medijima je bilo reči o 2,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari