Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je FoNetu da Crna Gora razmišlja o imenovanju novog ambasadora u Beogradu.

– Sada smo u komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije i naravno da razmišljamo o tome kako da ispoštujemo procedure i da vidimo kada da zatražimo agreman za ambasadora – rekao je Roćen.

On je precizirao da crnogorska vlast, preko ambasadora Srbije Zorana Lutovca, komunicira sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i da pozdravlja izjavu predsednika Tadića da bi Podgorica trebalo da predloži novog ambasadora.

– Računamo da je i Srbija ozbiljna zemlja, kao što je i Crna Gora, i da ne vodi politiku putem izjava za medije, makar one dolazile sa najviših adresa, nego da se politika vodi nekim drugim kanalima – naglasio je Roćen.

Pitanje povratka ambasadora Crne Gore u Beograd je, prema rečima Roćena, u „sferi diplomatske ravni“.

– Nema potrebe da bilo šta politizujemo i donosimo ishitrene odluke. Verujem da ćemo u jednoj normalnoj komunikaciji uspeti da rešimo to pitanje – rekao je šef crnogorske diplomatije.

Posle odluke Beograda da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Anki Vojvodić, zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova, Roćen je objasnio da Podgorica nije uzvratila recipročnom merom, jer nije želela da dođe do zaoštravanja odnosa.

– Želimo najbolju moguću saradnju sa svim susedima. Polazimo od toga da je i naš prevashodni interes da Srbija bude stabilna, demokratska i ekonomski prosperitetna zemlja, da što brže napreduje na evropskom putu jer će to biti značajno za građane Srbije i region u celini, ali zbog naše bliskosti i istorijskih veza, pozitivni efekti će se preliti pre svega u Crnu Goru – rekao je Roćen.

Roćen je naglasio da se ne slaže sa ocenama da su odnosi Srbije i Crne Gore na najnižem nivou zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova. On je ponovio da crnogorsko priznanje Kosova nije bila odluka protiv Srbije, već odluka u korist Crne Gore i regionalne stabilnosti.

 

Priznanje Kosova u korist svih

– Mi razumemo, kada je Kosovo u pitanju, emocije u Srbiji, ima ih svakako i u Crnoj Gori, ali mi vodimo realnu politiku. Ubeđen sam da će se, kada se malo strasti smire i stvari dođu na svoje mesto, u Beogradu videti da je ta naša odluka bila i u korist Srbije – rekao je Roćen.

Odnosi Podgorice i Beograda su, prema njegovoj oceni, bolji „nego što to ponekad izgleda na političkoj površini“ ili kako se predstavlja u medijima.

– Verujem da ćemo brzo prevazići sadašnju situaciju – poručio je Roćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari