Vlada: Srbija sa 192 zemlje na Svetskoj izložbi u Dubaiju od oktobra ove godine 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Srbija će, zajedno sa 192 zemlje, od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine, predstaviti na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, sajmu DUBAI EXPO 2020, sa temom „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“, najavila je danas Vlada Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da će nastup Srbije na toj svetskoj izložbi biti „kruna svih uspeha postignutih od 2015. do danas“, pre svega u obasti digitalizacije, inovacija i kreativnih industrija.

Na toj manifestaciji, planirano je i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), rečeno je na predstavljanju nastupa Srbije u Dubaiju.

Brnabić je istakla da će se, nakon svog poslednjeg nastupa na svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine, na ovoj izložbi Srbija predstaviti kao neko ko prednjači u inovacijama, digitalizaciji, eUpravi, talentima, idejama i kreativnosti.

Ocenila je da je Srbija danas već poznata po tome, uz već znanu ukusnu hranu, gostoprimstvo, tradiciju i kulturu.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozvao je domaće privrednike, pa i one koji imaju male proizvodnje, da se jave PKS, kako bi zajedno osmislili na koji način bi na svetskoj izložbi mogli da predstave svoje proizvode.

On je istakao da će u Dubaiu privrednici iz Srbije imati priliku da se susretnu sa kompanijama iz celog sveta i da tu šansu treba iskoristiti.

Zbog pandemije korona virusa, početak Svetske izložbe Expo Dubai, umesto planirane 2020. i 2021. godine, pomereno je za godinu dana, a tema je „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Izložba će biti na površini od 4,38 kvadratnih kilometara, a predstaviće se više od 200 učesnika – 192 države, kao i medjunarodne organizacije, kompanije i obrazovne institucije.

Paviljon Srbije prostiraće se na 2.000 kvadratnih metara.

Prva Svestka izložba održana je 1851. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari