Zašto je penzionerska karta u Novom Sadu pet puta skuplja nego u Beogradu, postavljaju pitanje iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Oni u saopštenju navode da godišnja besplatna karta za penzionere u Beogradu iznosi 407, a u Novom Sadu 2.015 dinara.

„Oni koji su doprineli razvoju Novog Sada u proteklih nekoliko decenija, sada svojim penzionerskim primanjima, ne svojom krivicom, jedva sastavljaju kraj sa krajem. Penzije su im umanjene, komunalne usluge poskupele, a oni uredno plaćaju račune i preživljavaju sa ono malo novca što im ostane. Zar pored toga još treba i da se osećaju kao građani drugog reda, samo zato što ne žive u Beogradu? Kako je uopšte moguće da u Novom Sadu karta bude pet puta skuplja nego u znatno većem i brojnijem gradu?“, navodi se u njihovom saopštenju.

Ligaši zahtevaju od Nadzornog odbora JGSP „Novi Sad“ da promeni Odluku i da samo naplaćuje izradu pretplatne karte, a sugrađankama i sugrađanima koji su već kupili pokaznu kartu – vrati razliku novca.

Razumljivo je da je gradskom prevozniku i gradskoj vlasti teško da izdrži da cena godišnje penzionerske karte bude 407 dinara, ali Ligaši tvrde da njihov stručni tim ima gotov predlog koji bi bio najoptimalniji za naplatu ove usluge najstarijim sugrađanima. Oni su spremni da ga ustupe, ali tek pod uslovom da isti aršini važe i u drugim gradovima.

– Najmanje što je dužna gradska vlast u Novom Sadu jeste da od Vlade Republike Srbije, koja je pomogla Gradu Beogradu da zadrži tu simboličnu cenu, zatraži istu pomoć i za novosadske penzionere i penzionerke, ističe se u saopštenju Stručnog saveta za saobraćaj i puteve Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari