Vlada Srbije donela odluku o osnivanju Bio4 kampusa u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Vlada Srbije donela je danas Odluku o osnivanju privrednog društva „Bio4“ doo. Beograd koje predstavlja platformu za okupljanje istraživača, profesora i eksperta iz različitih oblasti prirodnih nauka.

„Bio4 kampus“ obuhvatiće šest fakulteta, devet naučno-istraživačkih i razvojnih instituta i naučno-tehnološki park kao podršku razvoju startap ekosistema, kao i kompanije iz biofarm oblasti, saopšteno je posle sednice vlade.

„Planirano je da ovakav ekosistem predstavlja jedinstveni centar u širem regionu po multidisciplinarnosti koji će privući i istraživače iz drugih oblasti – mašinstva, ekonomije, filozofije, sociologije i drugo“, piše u saopštenju.

Kampus će biti prilika za domaće istraživače, ali i za povratak domaćih stručnjaka iz dijaspore, navodi se u saopštenju.

Vlada je saopštila i da ovakvo okruženje ima za cilj „i da delimično spreči odlazak stručnjaka iz zemlje i da privuče istraživače iz celog sveta“.

„Dugoročno, ovako kreiran ekosistem, kroz razvoj domaćih inovacija, treba značajno da doprinese ekonomiji Srbije kroz otvaranje startap kompanija, inovacija,  zapošljavanja ljudi iz akademije u privatnom sektoru i privlačenje kapitala za  potrebe razvoja društva baziranog na znanju“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari