Vlada Srbije: Kosovo proglašeno područjem posebne socijalne zaštite 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog zakona kojim je Kosovo proglašeno područjem posebne socijalne zaštite, saopšteno je iz Vlade Srbije. Kako navode dalje, usvojen je i predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova.

Ovoj odluci prethodile su mere koje je predsednik Srbije predstavio početkom septembra u vezi sa situacijom na Kosovu, a kao reakciju na seriju zatvaranja srpskih institucija na Severu.

Predstavio je pet poglavlja ovih mera. Prvim se zahteva vraćanje u pređašnje stanje, odnosno, održavanje lokalnih (kosovskih) izbora na Severu, povratak Srba u Kosovsku policiju, sudstvo, kao i oslobađanje „političkih zatvorenika“, te formiranje ZSO.

Ostala poglavlja odnose se na proglašenje Kosova za područje „posebne socijalne zaštite“ – čime su predviđena nova zapošljavanja i finansijska davanja, otvaranje „modernih pisarnica“ sa srpske strane prelaza. Mera je i uspostavljanje posebnog tužilačkog organa koji će da, kako je to Vučić saopštio, goni sve koji krše prava Srba na Kosovu, uključujući i Srbe i proglašenje svih institucija na Kosovu koje ne poštuju dogovorene sporazume za nelegalne, prenosi Kossev.

Kosovo proglašeno područjem od posebne socijalne zaštite

Skoro dva meseca nakon što je predsednik Srbije predstavio ove mere, na današnjoj sednici usvojen je predlog zakona kojim je Kosovo proglašeno područjem od posebne socijalne zaštite.

Objašnjavaju da se ovim zakonom uređuju prava na posebnu socijalnu zaštitu, uslovi, te nadležnost i postupak za ostvarivanje tih prava:

„Kako bi se sprečilo nastajanje socijalne isključenosti na tom području i otklonile njene posledice“, naveli su iz Vlade Srbije.

Cilj donošenja ovih zakonskih rešenja, kako su objasnili, jeste i podrška nezaposlenima i osobama starijim od 65 godina koje nisu ostvarile penziju, a sve u cilju, navode, kako bi im se obezbedila „finansijska potpora produktivnom životu i otklonile posledice socijalne isključenosti“.

S druge strane, na današnjoj sednici usvojen i predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova.

Ovim zakonom, kako su objasnili, predviđeni su „adekvatni mehanizmi“, za povezivanje pravosudnih organa i koncentracije stručnog znanja koje bi, u zavisnosti od svakog konkretnog predmeta – „javnom tužilaštvu pružalo jaku potporu“.

Takođe, predloženim zakonom, navode dalje, omogućava se specijalizacija sudova koji sude u predmetima za krivična dela izvršena na teritoriji Kosova, te „koncentracija njihove nadležnosti“, a sve u cilju „kako bi suđenja u ovim krivičnim postupcima bila efikasnija i dobila na značaju“.

U skladu sa tim, ova zakonska rešenja, kako su naveli, predviđaju da su nadležni za postupanje u predmetima za krivična dela u prvom stepenu Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu. S druge strane, za postupanje u drugom stepenu nadležno je Apelaciono javno tužilaštvo i Apelacioni sud u Beogradu, objasnili su.

Takođe, predviđeno je da se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obrazuje Posebno odeljenje za krivično gonjenje krivičnih dela koja su izvršena na teritoriji Kosova, naveli su iz Vlade Srbije.

Inače, upravo je ovu meru u KoSSev anketi negativno prokomentarisao jedan od stanovnika Severne Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari