Vlada Srbije naložila Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije danas je naložila Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

U saopštenju, posle sednice kabineta premijera Miloša Vučevića, navedeno je da su članovi Vlade usvojili i zaključak kojim se to nalaže Ministarstvu odbrane.

Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je bila ukinuta od 1. januara 2011. čime je država prešla na model profesionalnih oružanih snaga, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je, kao vrhovni komandat, potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

„Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, stvaramo“, rekao je Vučić.

On je u Beogradu na promociji najmlađih potporučnika Vojske Srbije kazao da nije želja Srbije da bilo koga napada, niti će to činiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari