Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije usvojila je danas Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine kojom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizaije i javnih preduzeća.

Oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje zastupljene su u okviru tih oblasti, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

Sprovođenje Nacionalne strategije doprineće ispunjavanju 14 prelaznih merila za Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava, a kada je reč o represivnim merama, Strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela.

Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije usvojena je 2005. godine, a u godinama koje su sledile i niz drugih dokumenata, kao i Operativni plan za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, koji predstavlja pregled svih antikorupcijskih politika od 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari