Vlada usvojila uredbu o pomoći noćnim klubovima i barovima zbog poteškoća u poslovanju 1Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu noćnih barova i klubova zbog poteškoća u poslovanju usled pandemije korona virusa.

Kako je saopšteno iz Vlade, kao mera podrške očuvanja rada noćnih klubova i barova, koji su imali pad prometa od preko 70 odsto, predložena je isplata bespovratnih sredstava čiju će visinu vlada utvrditi posebnim aktom.

Za novčanu podršku zainteresovani će moći da se prijave, nakon objave javnog poziva, na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, www.mtt.gov.rs.

Rok za podnošenje zahteva je 15 dana od dana njegove objave.

Vlada je donela i odluku da se Češkoj donira 100.000 Fajzer vakc prottiv korona virusa.

Na sednici je usvojen Zaključak o prihvatanju teksta Programa transformacije Poreske uprave za period 2021 – 2025. godine, a program je usmeren na izgradnju moderne poreske administracije koja će obezbediti održive i predvidive javne finansije, unaprediti funkcionisanje postojeće Poreske uprave kako bi odgovorila izazovima u ekonomskom okruženju – u delu prikupljanja javnih prihoda, kako u zemlji, tako i u svetu.

„Cilj programa je stvaranje konkurentnog i respektabilnog poreskog okruženja, kako za domaće, tako i za strane investitore i predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u oblasti modernizacije celokupnog sistema javne uprave Srbije“, navodi se u saopštenju Vlade.

Članovi vlade doneli su odluku o osnivanju Visoke škole strukovnih studija vazduhoplovne akademije, kojom se omogućava formalno obrazovanje pilota u okviru sistema visokog obrazovanja.

Kako se navodi, razvojem sopstvenih kapaciteta za školovanje pilota i vazduhoplovno-tehničkog osoblja stvaraju se uslovi da se dugoročno zadovolji potreba domaćih poslodavaca u vazduhoplovnoj industriji, ali i da se omogući da Srbija ravnopravno učestvuje na svetskom tržištu obrazovnih usluga u sektoru vazdušnog saobraćaja.

Vlada je usvojila i Program zaštite prirode Srbije za period od 2021. do 2023. godine, čiji je osnovni cilj unapređenje sistema zaštite prirode i očuvanje biodiverziteta.

„Cilj programa biće usmeren na unapređenje sistema upravljanja zaštićenim područjima, praćenje uticaja klimatskih promena i zagađenja životne sredine na biodiverzitet i učešće javnosti u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine“, piše u saopštenju Vlade.

Članovi Vlade doneli su odluku da Svetosavski plato i Krunski venac u Beogradu budu proglašeni za prostorno kulturno-istorijsku celinu, zbog svojih simboličnih, memorijalnih i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari