Premijer Finske Mati Vanhanen zahtevao je pooštravanje zakona o nošenju oružja nakon pucnjave u školi u kojoj je ubijeno 11 ljudi. On je rekao da smatra da pištolji ne smeju da se upotrebljavaju van zona u kojoj je dozvoljeno pucanje. Mati Juhani Sari ubio je pištoljem nekoliko svojih kolega s koledža na zapadu Finske, nakon čega je izvršio samoubistvo.

„Moramo znatno da pooštrimo zakon“, rekao je predsednik finske vlade, „Što se tiče malih pištolja koji su zgodni za nošenje, moramo da razmislimo da li oni treba da budu dostupni običnim građanima. Prema mom mišljenju, njima je mesto u streljanama“.

Pored ovog poslednjeg slučaja, poznat je još jedan od novembra protekle godine kada je u gradu Tusuli došlo do pucnjave u kojoj je stradalo osmoro ljudi i sam napadač. U oba ova incidenta, napadači su imali dozvolu za nošenje oružja. Iako je Finska saopštila da će nakon tog incidenta protekle godine razmotriti izmenu zakona o nošenju oružja, do sada ništa nije učinjeno povodom toga, tako da petnaestogodišnjaci još uvek mogu da poseduju pištolj.

Finska ima dugu tradiciju lova i nošenja oružja, te podatak da se u ovoj zemlji 1,6 miliona pušaka nalazi u privatnom vlasništvu nije iznenađujući. „Pitanje koje se postavlja jeste za koju se vrstu pištolja može izdavati dozvola. Nakon ovih incidenata moramo da razmotrimo da li posedovanje malih pištolja treba da bude legalizovano“, rekao je Vanhanen.

Još jedno od pitanja koja su pobuđena nedavnim incidentom jeste i uloga interneta. Vanhanen je rekao da će vlasti razmotriti da li je potrebno uvesti promene u nadgledanju interneta. „Internet i forumi Jutjuba ne predstavljaju drugu planetu. Oni su deo našeg sveta, a mi odrasli imamo tu odgovornost da proveravamo šta se tamo dešava i da postavljamo granice bezbednosti“, rekao je finski premijer.

Sari je na internetu postavio dva video klipa. Jedan se pojavio u utorak na kojem on kaže u kameru „ti ćeš sledeći umreti“, a potom su se začula tri pucnja. Policija je kasnije saopštila da je pronašla poruku u njegovom stanju u kojoj on objašnjava svoje akcije. Šef policijske istrage Jari Neulaniemi je rekao:“On u poruci navodi da mrzi čovečanstvo i ljudsku rasu i da je ovo planirao još od 2002″.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari