Vlada predlaže izmene Zakona o komunalnim delatnostima: Voda, gradski prevoz i groblja idu u ruke privatnika? 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Većina komunalnih poslova kojima su do sada upravljale opštine i gradovi, uskoro bi mogla da pređe u nadležnost države. Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima predviđa se uvođenje „nacionalnog upravitelja“, najverovatnije privatnika, koji će obavljati dosadašnji posao lokalnih samouprava.

Zaokret za komunalne delatnosti. Ali ne samo za njih. Već i za 145 opština i 28 gradova. Njihove poslove, kao što su recimo snabdevanje vodom za piće, upravljanje grobljima, briga o zelenim površinama, gradskom prevozu ili održavanju ulica i puteva – ubuduće bi mogao da radi neko drugi, piše N1.

Ni manje ni više nego država, odnosno „nacionalni upravljač“.

„To znači otimanje nadležnosti od opština i gradova i uzurpiranje od centralnog nivoa vlasti“, smatra Savo Manojlović iz pokreta Kreni – promeni.

„Naša saznanja su da se ovom centralizacijom priprema teren da se privatni partner uvede na niovu Srbije u vršenje komunalnih usluga, po meni najveći problem je što se to radi po principu javno-privatnog partnerstva, koje se pokazalo katastrofalno i u Beogradu i na nivou čitave Srbije“, dodaje Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Teren za novog partnera, čini se, već je spreman. Iz pokreta Kreni – promeni tvrde da je u igri dobro poznato ime – francuska kompanija Veolia.

„Imali ste da predsednik Republike direktno dogovara kao nekakav lični posao, da će to Francuzima se dati, da će oni dobiti nacionalnog upravitelja, verovatno im je teže da kontrolišu sve loklane odbore i onda se to prebacuje na centralni nivo, ali tako ne funkcioniše moderna država, tako funkcionišu kolonijalni posedi gde poglavica pregovara sa kololizatorom“, kaže Manojlović.

A da komunalne delatnosti treba da budu u rukama lokalnih samuprava jasno propisuje zakon. Na to poziva i Ustav. Centralizacijom komunalnih usluga, oni se jasno krše, kaže Nikola Jovanović iz Centra sa lokalnu samoupravu.

„Nažalost, država uzima lokalnim samoupravama gotovo sve nadležnosti, vlast i odluke se koncentrišu u malom krugu ljudi koji onda još ako izbegavaju Zakon o javnim nabavkama su u velikom iskušenju da ulaze u razne mahinacije i potencijalno koruptivne poslove“, rekao je Jovanović.

Pre više od mesec dana Vlada Srbije je usvojila Predlog o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima. On je poslat na adresu Skupštine Srbije, koja će dati završnu reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari