Vladajuća većina u Kruševcu odbila predlog opozicije da se osnovcima i srednjoškolcima obezbede besplatni udžbenici 1Foto; Shutterstock/Adam Radosavljevic

Odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Kruševca koju čine odbornici SNS-a, SPS-a i Zavetnika odbili su na sednici, koja je održana u petak, predlog opozicije da se kruševačkim osnovcima i srednjoškolcima obezbede besplatni udžbenici.

Skupštinska sednica je, prema rečima Ksenije Bradić Veljović, odbornice iz stranke Pokret slobodnih građana (PSG), trajala od 10 časova ujutru do dva časa iza ponoći.

Ona kaže da je predlog odbijen pod argumentom da bi se time prekršio zakon.

„Prema tom njihovom argumentu izgleda da je Kruševac država u državi, s obzirom da se poštuje neki apstraktni zakon koji ne postoji u drugim gradovima Srbije gde su obezbeđeni besplatni udžbenici za sve đake, kao što su Beograd, Sremska Mitrovica, Bečej, Surdulica. Sasvim je očigledno da se radi o izostanku političke volje pošto predlog dolazi od 18 odbornika liste Srbija protiv nasilja dr Branislav Bata Andrić,koji su potpisnici Predloga“, navodi Bradić Veljović.

Odbornica opozicije dalje navodi da je ovo samo pokazatelj da vladajuća većina odbija apsolutno svaki predog koji dolazi od strane opozicije, a kao argument ovoj tvrdnji podseća na slučaj kada odbornici SNS, SPS i Zavetnika nisu ustali na minut ćutanja poginulom radniku u fabrici Trajal u januaru ove godine, samo zato što je predlog da se oda počast poginulom radniku došao od strane opozicije.

Vladajuća većina u Kruševcu odbila predlog opozicije da se osnovcima i srednjoškolcima obezbede besplatni udžbenici 2

Kada je reč o dužini trajanja sednice, Ksenija Bradić Veljović kaže da je razlog tome nebrojeno mnogo kršenje članova Poslovnika o radu Skupštine od strane predsednice Skupštine Dragane Barišić, na šta su opozicioni odbornici dosledno reagovali.

„Bahatost i agresija predsednice Skupštine Dragane Barišić je bila na nikad većem nivou. Sednicu je obeležilo i nekoliko skandala i time je praktično opstruisala rad Skupštine, samo zato što će uslediti tačka dnevnog reda sa Predlogom za udžbenike, sa ciljem da se odbornici iscrpe do krajnjih granica. Takođe, pošto sednica ima prenos na lokalnoj TV RTK, što kasnije na red dodje tačka o udžbenicima, manje su šanse da će Kruševljani gledati prenos i čuti izlaganja opozicionih odbornika, koji inače nemaju nikada pristup toj televiziji“, navodi odbornica.

Ona ukazuje da je trajanje sednice do dva sata ujutro protivzakonito, ali da su odbornici opozicije ostali dosledni i ostali do kraja.

„Opozicioni odbornici nisu posustali pod neizdrživom agresijom i Dragane Barišić i šefa odborničke grupe SNS-a Zorana Tomića. Sama činjenica da je sednica trajala posle 22 časa, a Poslovnik nalaže da sednica sme do tog vremena da traje, govori o „legalnosti“ SNS politike i jasno govori o licemerstvu SNS-a ,koja selektivno primenjuje propise i zakone. Za produžavanje sednice im postojeći zakon ne smeta a za udžbenike im nepostojeći smeta“, kaže Ksenija Bradić Veljović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari