Javna preduzeća bi radije platila kazne nego poštovala zakon

Er Srbija, Železnice, Srbijagas i Telekom uplatili u budžet oko 15 miliona dinara zbog neobjavljivanja informacija od javnog značaja, pokazalo istraživanje Partnera Srbija

Ostavite komentar


    1. Čuj zašto se tako ponašaju? Kakvo naivno pitanje! Pokradu milione evra i onda još plate kaznu par hiljada evra oprt ne svojih para i opet nedaju tražene podatke, pa nisu ludi sami sebe da raskrinkaju…

      1. Pa plate kaznu u budžet sredstvima firme kojoj se gubitci pokrivaju iz budžeta. Kaznu treba da plati direktor i to bar deset puta veću od sada propisane. Lako je biti neodgovoran i bahat direktor javnog preduzeća kada ne odgovaram svojom imovinom. Dodjes na funkciju sa rukama u džepovima a odeš sa milionima u džepovima.

  1. Kada udarite po džepu odgovorno lice, videćete kako će davati informacije. Nije samo problem u ovome direktori i šefovi u javnim preduzećima mogu da rade šta hoće, da vrše mobing, da daju otkaze itd. A kada sud presudi u korist oštećenog radnika plaća preduzeće. Ne postavlja se pitanje odgovornosti pojedinca.

    1. Kako nema zakona za onog ko je zrtva mobinga tako ga nema ni za onoga ko mobing vrsi. Pitanje je samo da li si rodjen kao mis ili ne

  2. secam se ko juce da je bilo kada je umesto da objavi ugovore sa kompanijom multikom, jednog poznarog tajkuna koji preprodaje sekundenrijanic plario kaznu od 800000

  3. Naravno zato sto su kazne pod jedan smesne za odgovorna lica, drugo ne placaju preduzeca vec gradjani Srbije jer se finansiraju od poreza gradjana. Deo odgovornosti snosi i poverenik koji je doduse zatrpan predmetima, ali resavanje predmeta u rokovima koji su duzi od godinu dana ide na ruku onima koji bi da krse zakon.
    Treba uvesti progresivne kazne za odgovorna lica i povecati minmalne kazne.

  4. Ne samo da ne daje informacije, „Telekom“ svesno krsi Zakon o hartijama od vrednosti i ne iznosi akcije na berzu. Komisija za hartije od vrednosti je duzna da ga upozori na to i da ga kazni, ali to ocigledno ne sme da ucini.
    Sada ta ista Komisija za hartije od vrednosti treba da izda saglasnost za obveznice ‘Telekoma“ i ako to ucini treba da snosi sve posledice za svesno krsenje propisa.

  5. Preduzeća radije plaćaju kazne zato što novac za to opet uzimaju iz državne kase.Niko ne plaća iz svog džepa.Tek da se zna.

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 10

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.